NESREĆE NA JADRANU: Kao krivac uvijek je na prvom mjestu čovjek

Četveročlana obitelj iz Austrije spašena kod Brača s jedrilice po olujnom nevremenu, izgorio gliser kod Cresa, nema ozlijeđenih, Nijemac smrtno stradao pri padu s jedrilice kod Šolte, utopila se Njemica tijekom ronjenja u Kornatima…

To je samo dio vijesti ovoga ljeta o nesrećama i akcijama spašavanja na moru. Gdje nastaju ključne greške zbog kojih dolazi do pomorskih nesreća u sezoni? Skiper i direktor tvrtke za najam plovila Zlatko Vodanović rekao je u večerašnjoj HRT-ovoj Temi dana da je najčešće riječ o ljudskom faktoru.

– Radi se najviše o neiskustvu, nepoznavanju lokalnih prilika, vremenskih prilika ili možda nepraćenju vremenskih prilika. Naravno, postoji jedan tehnički faktor koji uvijek može odigrati svoju ulogu, rekao je Vodanović za HRT.

Lučka kapetanica Dolores Brenko-Škerjanc iz Pule rekla je da imaju nešto malo manje akcija traganja i spašavanja na cijeloj obali, ali to pripisuju kasnijem početku sezone.

– Jako puno radimo i svake godine sve više na prevenciji nesreća na moru, rekla je Brenko-Škerjanc.

Skiper Nikša Gjurašić, koji se u emisiju javio Skypeom iz Vrboske na Hvaru, apelirao je na goste da se pridržavaju pravila o glisiranju na 300 metara udaljenosti od obale te da ne ugrožavaju druga plovila i kupače.

– Dakle, sigurnost prije svega u svakom slučaju, a onda sve ostalo, rekao je Gjurašić.

Brenko-Škerjanc kaže da su kazne za glisiranje jako visoke, ali da se često događa da neki glisiraju dva-tri dana nakon što su već bili kažnjeni.