NESNOSAN SMRAD S JAKUŠEVCA: Gradonačelniče, dođite i udahnite – pozivaju građani

Zagrebačko odlagalište otpada Jakuševec i dalje je u pogonu, osim miješanog komunalnog otpada, ondje se na kompostanu dovozi i biootpad. Za ljetnih vrućina smrad se osjeti i u kilometrima udaljenim naseljima, a u naselju neposredno uz odlagalište smrad je nesnosan.

Sa smradom liježu, sa smradom ustaju. Svježi zrak stanovnicima u blizini odlagališta otpada Jakuševec pravi je luksuz. – Mi smo tu već dugo i nije se ništa promijenilo, sve više i više se osjeti taj smrad, pogotovo ovako kad su ove vrućine ili kad je promjena vremena. To se ne može ni prozor otvoriti ni stan izračiti, a pogotovo da bi čovjek vani se prošetao, kaže Marija.

– Prekrasno, evo, osjetite i sami, katastrofa! To nije svakodnevno, to krene ujutro, ali do navečer zna, navodi Nino.

Smrdi biootpad iz kućanstava i s javnih površina koji se već tri godine odlaže na Jakuševcu. Riječ je o vrlo neugodnom, oporom mirisu.

– Ono što nama kažu da ne postoji nekakve velike problematike oko toga jer imamo sve nekako u nekakvoj normali sa svim tim česticama koje to izazivaju, sad da ne nabrajam, ali osjećaj tog gušenja jer je taj smrad preintenzivan, rekla je za HRT Jadranka Lajtman, bivša vijećnica MO-a Jakuševec (nezavisna).

– Nije dovoljna činjenica da odlagalište ima dozvolu, da kompostana ima dozvolu. Dozvole nisu upitne. Problem je taj smrad i što su otežani uvjeti života nešto što se ne može izmjeriti dozvolama, ističe Mirela Mikić Muha, bivša vijećnica VGČ-a Novi Zagreb – istok (nezavisna).

Gradonačelnika pozivaju da dođe provesti neko vrijeme u ovom, ali i okolnim naseljima kako bi se sam uvjerio u neizdržive uvjete u kojima žive. Također traže zatvaranje kompostane i odlagališta otpada. To je i najavljeno, no kada će se provesti, i dalje se ne zna.

– U planu je izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, vjerujem da će to riješiti većinu problema, međutim to je izrazito velik projekt koji zahtijeva i suradnju Europske unije i Vlade i Grada da bi se zapravo taj problem u potpunosti riješio. Neke mjere jesmo poduzeli da se trenutno stanje barem donekle ublaži, primarno na kompostani, ali dok nema cjelovitog rješenja ne možemo očekivati neke značajne pomake, rekao je Tonko Bogovac, predsjednik VGČ Novi Zagreb – istok (Možemo!).

Građanima jedinu utjehu trenutačno donosi najava osvježenja. Kad popuste vrućine, malo će se smanjiti i širenje neugodnih mirisa.