NESLAVNI REKORDERI IZBORA: Ušli su u hrvatski Sabor, ali su od građana dobili šačicu glasova

igor dragovan

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, drži neslavni rekor po kojem je s najmanje preferencijalnih glasova ušao u Sabor.

Bio je četvrti na listi Narodne koalicije u I. izbornoj jedinici, a dobio je svega 163 preferencijalna glasa. To je tek 0,21 posto od ukupnog broja glasova koje je dobila ta lista.

HNS-ovka Marija Puh je dobila 369 preferencijalnih glasova, ili 0,39 posto od ukupnog broja glasova koje je dobila lista Narodne koalicije u III. izbornoj jedinici. Bila je šesta na toj listi, a Narodna koalicija osvojila je osam mandata u toj izbornoj jedinici pa je Puh ušla u Sabor.

S malim brojem preferencijalnih glasova u Sabor su ušli i Kažimir Varda s liste Narodne koalicije u II. izbornoj jedinici, koji je dobio 456 glasova.

Čelnik HSLS-a Darinko Kosor bio je treći na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici, a dobio je svega 497 preferencijalnih glasova.darinko kosor

SDP-ovac Tomislav Saucha prikupio je 534 preferencijalna glasa. Ušao je u Sabor jer je bio četvrti na listi u VII. izbornoj jedinci u kojoj je Narodna koalicija osvojila šest mandata.

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, ne može se pohvaliti, jer je kao drugi na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici dobio 808 glasova birača. U Sabor je ušao jer je HDZ u toj izbornoj jedinici osvojio pet mandata.

Rekorderi po broju osvojenih preferencijalnih glasova su Zoran Milanović i Andrej Plenković. Bili su prvi na listama u I. izbornoj jedinici gdje je Milanović dobio 42.265 preferencijalnih glasova, što je 54,5 posto svih glasova koje je dobila lista Narodne koalicije u toj izbornoj jedinici. Plenković je dobio 33.265 glasova birača, što je 53,38 posto svih glasova koje je dobio HDZ u zagrebačkoj izbornoj jedinici.