NERADNICI U SABORU: Za izostanak bez isprike 150 kuna po danu, ali od paušala – plaća ostaje

Da je sabornica vječno prazna već je i smiješno govoriti, naravno, osim petka u 12 kada je na dnevnom redu glasanje.

A da se nerad u Saboru i nagrađuje posve je jasno jer se zastupnicima koji ne mogu opravdati nedolazak na posao uzima 150 kuna po danu, ali ne od plaće, već od paušala od 1500 kuna, kojeg dobivaju na plaću.

Znači, deset dana mogu imati neopravdani izostanak i ode samo paušal, a plaćica, ne tako mala, ostaje.

A zastupnicima je na raspolaganju milijun načina da opravdaju izostanak. No događa se da ni u tome ne uspiju kao ovaj put HDZ-ov Stevo Culej i nezavisni Željko Glasnović.

Zastupnički paušali od 1500 kuna bit će im umanjeni – Kuščeviću za neopravdana tri dana za 450 kuna, a Culeju za jedan dan 150 kuna.

A i ostali su se u Saboru naradili u siječnju, jer se ukupno zasjedalo devet dana.

Podsjećamo, kako se zastupnicima nije oduzimalo ni tih jadnih 150 kuna, a već dvije godine oduzima im se na prijedlog MOST-a.

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan.

Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zastupnici se novčano kažnjavaju samo ako izostanu sa skupne sjednice Sabora koja se u pravilu održava srijedom, četvrtkom i petkom, a ne prate im se izostanci sa sjednica radnih tijela koje se održavaju od utorka do petka.

Komentiraj