NERADNA NEDJELJA: Vlada se dodvorava Crkvi, nedjelja je u Bibliji – čulo se u Saboru

Pred saborskim zastupnicima je na dnevnom redu Zakon o trgovini koji u izmjenama propisuje neradnu nedjelju u sektoru trgovine, izuzev 16 dozvoljenih nedjelja u godini.

Izvor: Media servis

Prije nego što je ministar gospodarstva Davor Filipović predstavio Zakon u drugom čitanju, uslijedio je niz prigovora i stanki saborskih zastupnika.

Čelnika MOST-a Božu Petrova i SDP-ovku Sabinu Glasovac muči isti problem:

‘‘Kada je prodajni objekti zatvoren, kad ste prodajnom objektu vi dodijelili neradnu nedjelju, to ne znači i to nigdje u Zakonu ne piše da u istom tom trenutku poslodavac ne može reći svom radniku da puni police za idući dan. Ako jedan trgovački lanac ima tri prodajna mjesta u jednom gradu, oni se rotiraju i rade tijekom cijele godine‘‘. rekao je Petrov.

‘Tko radnicima garantira da donošenjem ovog Zakona one neće pakirati proizvode u vrećice koje će kasnije biti dostavljane na vrata kupcima? Nitko, jer to u ovom Zakonu nije zabranjeno. Naprotiv u Zakonu jasno piše u članku 2. da je online prodaja dozvoljena. Neće mali zeleni ni Marsovci puniti te proizvode za kupce, nego će to učiniti radnice‘‘, poručila je Glasovac..

Dok Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a i Katarina Peović iz RF-a imaju isti zaključak oko pravog cilja donošenja ovakvih izmjena Zakona o trgovini.

‘‘Ova Vlada želi se dodvoriti Crkvi. To je apsolutno prigodno učiniti u godini pred godine velikih izbora, a pritom su ljudi najmanje važni. Najmanje važni su oni koji rade‘‘.

‘‘Nedjelja treba biti slobodan dan radnicima, ali i subota na vašu žalost treba biti slobodan dan radnicima, no na žalost naših radnika subota nije u Bibliji. U Bibliji je nedjelja. Vi čitate Bibliju, a ne čitate Zakon o radu koji bi trebao biti proradnički. Zato su naši radnici i radnice dobili na poklon nešto malo više slobodnih nedjelja, jer ovo nije ukidanje rada nedjeljom‘‘.​

Nezavisna Marijana Petir koja iza sebe ima dvije inicijative o ukidanju rada nedjeljom je poručila da je ponuđeno rješenje o 16 radnih nedjelja puno bolje od trenutne situacije kada trgovine mogu raditi 365 dana u godini 24 sata na dan.

‘‘Pozivam sve zastupnike da podrže ovaj Zakon jer njime osiguravamo glas ženama u trgovini koje su na marginama, njime osiguravamo za njih slobodnu nedjelju i dostojanstveno radno vrijeme‘‘.