(NE)POZNATI POZNATI: Alen Nokaj – vlasnik svjetske bronce, ali i pizza majstor

Alen Nokaj, najbolji sportaš Zagrebačke županije vratio se iz Milana. No dok oni imućniji često do Lombardije potegnu zbog shoppinga, naš se sugovornik u europski grad mode išao oznojiti. I uspio je. Znojenjem je stigao do svjetske bronce u savate boksu!

“Osjećaj je predivan. Osvojiti medalju na takvom prvenstvu je velika stvar. Jako sam sretan”, otkrio je svoje dojmove nakon bronce iz Italije.

Da bi stigao do bronce ostvario je tri pobjede na prvenstvu, a u polufinalu je izgubio od belgijskog borca, no nimalo ne žali. Uz njega je u Milanu bila još jedna zelinska sportašica Martina Žilić. Niti ona nije razočarala i također je oko vrata stavila brončanu medalju.

Alen Nokaj nam je otkrio da je Svjetsko prvenstvo bilo najvažnije događanje ove godine u savate sportu pa tako do kraja 2022. nema većih natjecanja, jedino državni kup. No vratimo se na Alenove početke u savate boksu. Krenuo je prije 11 godina.

Od samog početka uz Alena je trenerica Željka Jarec Bukal (Foto: Privatni album)

“Do tada sam intenzivno trenirao nogomet, ali kako su skoro svi iz moje obitelji trenirali neki borilački sport i ja sam odlučio probati. Sjećam se da je jednom naša trenerica imala finale Europskog prvenstva baš u našem gradu Svetom Ivanu Zelini. Istina, bilo je to davne 2006. godine, bio sam mali, no sve me to nekako povezalo kroz daljnji život da dođem do savatea”, prisjeća se Nokaj. Naravno, zanimljivo je zašto je od palete borilačkih sportova baš odabrao savate.

“Nekako je posebniji borilački sport od ostalih, nekako je čišći. Nema tako teških i prljavih udaraca kao u drugim borilačkim sportovima. Dakle nisu dozvoljeni laktovi i koljena. Preporučio bih drugima, pogotovo mladima da se njime bave radi dobre koordinacije, mogu naučiti samoobranu”, kaže uspješni zelinski sportaš Alen Nokaj koji se nikada nije oprobao u nekom drugom borilačkom sportu.

Najveća potpora u životu su mu obitelj, prijatelji, ali i ljudi iz Svetog Ivana Zeline. Od samog početka uz njega je trenerica Željka Jarec Bukal.

“Oduvijek je vjerovala u moje uspjehe i stvarno je uvijek bila tu i kada je bilo najteže. Od srca sam joj zahvalan na svemu”, priznao je Alen, inače član kluba Čigra iz Svetog Ivana Zeline.

Foto: Privatni album

“Imamo tri grupe, mala, srednja i velika grupa. Ja sam u velikoj grupi. Klub je super. Među svima nama vlada siilno povjerenje, atmosfera je super i stvarno uživamo u radu. Inače živim u Svetom Ivanu Zelini. Baš sam sretan što sam tu među divnim i dragim ljudima. Čast mi je ovaj grad promovirati na pravi način, kroz sport”, rekao je brončani sa Svjetskog savate prvenstva.

“Imamo pizzeriju u Svetom Ivanu Zelini. To je obiteljski posao pa tu radim. Volim ići u šetnje sa svojim psom i družim se s prijateljima i obitelji”, skromno je zaključio Alen Nokaj.