NEPOZNATA SUDBINA: Još se ne zna što će biti sa po zlu poznatim Golim otokom

Goli otok 1

Preventivnu zaštitu Asocijativnog krajolika Golog otoka donijelo je Ministarstvo kulture 1. lipnja, a sada je na javnoj raspravi promjena prostornog plana općine.

Predsjednik udruge Goli otok tim povodom kaže kako budućnost Golog otoka treba trajno riješiti, ali i da on treba biti zaštićeni spomenik kulture.

“Goli otok je jedno specifično pitanje u našoj povijesti na koje još nema odgovora. Tamo su počinjeni određeni zločini, određeni kulturocid, nasilje nad ljudima. S obzirom na ono što je ostalo, treba napraviti centar koji bi upozoravao da se takve stiuacije više ne ponove”, rekao je Bovuljak gostujući na HRT-u. “Svi do sada nude neka parcijalna rješenja, a mi tražimo cjelovito rješenje za Goli otok. Mislimo da je upravo ovo rješenje Ministarstva kulture dobro i da se na kvalitetan način trajno riješi budućnost Golog otoka”.

Prostorni plan na području Golog otoka, kaže, podrazumijeva kamp s nekoliko stotina ležajeva i hotel. “To je betonizacija za koju smatramo da nije potrebna jer se tu treba riješiti puno bitnije stvari”, ističe Bovuljak. “Zahtijeva to i jedno trajektno pristanište, vodu, struju itd. Nešto od tih kapaciteta ima, a nešto nema. Zahtijeva vrlo velika ulaganja, a nije riješena budućnost.”

“Pozvali smo drugu stranu na dijalog, ali odgovora nema”, kazao je. “U dva navrata poslali smo gradu Rabu i općini Lopar zamolbe za sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Ali kao da ne primaju te naše poruke i ne odazivaju se”, ističe Bovuljak.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!