NEPOŠTIVANJE USTAVA: Grlić Radman je bez suglasnosti predsjednika rekao da ćemo biti za obuku vojnika

Gostujući na N1 televiziji bivša premijerka i čelnica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je i buru oko obuke ukrajinskih vojnika.

“Ono što je za mene od početka jedino važno je to da Ustav RH nije poštovan od prvog koraka. Od trenutka kad je ministar Grlić-Radman otišao na neki sastanak u Bruxelles i tamo se izjasnio da ćemo biti za obuku ukrajinskih vojnika bez prethodne suglasnosti s vrhovnim zapovjednikom i predsjednikom države, jer tako Ustav traži, i kad je predsjednik Republike o toj odluci, koja je trebala biti zajednička, saznao čitajući Politico, u tom trenutku je to postala neustavna odluka. Dakle, tu je počeo ogroman problem. Sigurno da ministar Grlić-Radman ne bi to učinio bez naloga Andreja Plenkovića”, rekla je Kosor za N1.

Kosor napominje također da većina građana Hrvatske nije za takvu odluku.

“Nekidan je predsjednik Vlade rekao da će 150 godina nositi teret oni koji će biti protiv, a danas je isto rekao nešto vrlo indikativno, a to je da će pratiti one koji će glasati protiv.”

Komentirajući kako će odluka o tome da se Ukrajinci neće obučavati u Hrvatskoj utjecati na percepciju Hrvatske u Europskoj uniji, Kosor ističe: “Mi zaboravljamo da smo mi suverena članica EU-a. Nismo prevrtljivci. Nitko nije mogao saviti potpis u ime Hrvatske jer je to protuustavno.

“Najbolje ćemo pomoći Ukrajini ako branimo Ustav Republike Hrvatske. Prihvat djece ukrajinske djece, pozivanje na ljetovanje, na liječenje, pomoć u humanitarnom razminiravanju… Tu bi bilo jako dobro kad bi sada predsjednik izašao s nekom inicijativnom koja bi išla u tom smjeru. Da smo mi kao država na strani slabijih, mislim da to nije upitno.”