NEPOKOŠENI ZAGREB: Radi se na sanaciji štete od nevremena – opravdanje je vladajućih

Zagrebački kvartovi ponovno su zarasli bujnom vegetacijom, na što se građani sve glasnije bune. A nakon što smo ovog proljeća iz Grada Zagreba dobivali odgovore da kosilice ne mogu raditi po kiši, ovog puta imaju novi izgovor za nepokošeni grad.

Izvor: Media servis

Odgovor na naš upit prenosimo u cijelosti:

“Grad Zagreb je 19. srpnja pogodilo nezapamćeno nevrijeme u kojem je porušeno ili je zbog oštećenja bilo potrebno djelomično ili u cijelosti ukloniti s javnih površina oko 3000 stabala.

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama uzrokovanih kišom, tučom i jakim olujnim vjetrom u prvim tjednima nakon nevremena, uklonjena su stabla s glavnih gradskih trgova, prometnica, nogostupa i javnih objekata, kao i stabla koja su predstavljala opasnost po život ili su prijetila nastanku veće materijalne štete. Tijekom prva dva tjedna, svi kapaciteti Zagrebačkog holdinga bili su angažirani na sanaciji posljedica nevremena. Nakon toga, podružnica Zrinjevac uvodi redovne programe košnje na lokacijama s kojih su uklonjena porušena stabla i granje sukladno planovima gradskih četvrti. Na lokacijama koje nisu u potpunosti očišćene, strojna košnja zelenih površina se ne provodi zbog mogućnosti oštećenja strojeva.

Očekujemo da će se situacija s košnjom zelenih površina na području grada Zagreba u potpunosti stabilizirati u rujnu ove godine, saniranjem posljedica nevremena. Podružnice Zagrebačkog holdinga su sve radove vezane uz sanaciju štete uzrokovane nevremenom obavljale vlastitim resursima, uz istovremeno pružanje redovnih komunalnih usluga građanima grada Zagreba.

U te svrhe radile su u tri smjene, sedam dana u tjednu s cjelokupnom raspoloživom mehanizacijom. S obzirom na razmjere učinjene štete, postojeći kapaciteti Zagrebačkog holdinga ne mogu biti dovoljni za sanaciju u kraćem vremenskom periodu. Stoga je u tijeku angažman i dodatnih vanjskih resursa te očekujemo sanaciju većine lokacija tijekom rujna ove godine.”