NEOKAZ O NOVIM MJERAMA: Ne otkazujte kazališne predstave!

Iako još u osnivanju, vremena su takva da zahtijevaju djelovanje. Jučer, nakon novih mjera Stožera počelo je otkazivanje i ono malo kazališnih gostovanja što ih je preostalo. Evo stoga i prvog priopćenja Udruge neovisnih kazališta RH NEOKAZ, kaže u svojoj objavi na Facebooku naš istaknuti djelatnik u kulturi i glumac Marko Torjanac.

Ovo je priopćenje: Udruga neovisnih kazališta RH NEOKAZ u osnivanju apelira na sve lokalne zajednice, na gradove i općine diljem Hrvatske, na turističke zajednice i sve druge organizatore kulturnih događanja da uslijed novih mjera Stožera civilne zaštite ne otkazuju kazališne predstave.

Na linku u nastavku nalazi se i najnovije priopćenje Ministarstva kulture i medija RH u kojem se navodi ‘da se ograničenja okupljanja više od 50 ljudi ne odnose na djelatnosti čije je obavljanje propisano posebnim preporukama’ te da ‘posebne preporuke za kulturno umjetničke djelatnosti i dalje ostaju na snazi’: https://min-kulture.gov.hr/…/obavijest-vezana-uz…/20140

Posebne mjere za kulturno umjetničke djelatnosti o kojima se govori u priopćenju Ministarstva dopuštaju održavanje kazališnih predstava uz obavezno nošenje maski i po sjedalo razmaka među posjetiteljima (osim onih iz istog kućanstva) te time za kazališne predstave omogućuju korištenje 50% kapaciteta gledališta.

Naime, budući da gledatelji na kazališnim predstavama ne govore niti su u ikakvoj bliskoj rizičnoj interakciji, kazališne predstave kategorizirane su kao događanja s minimalnom mogućnošću zaraze o čemu svjedoči i činjenica da one nikada nisu bile izvor i žarišta zaraze.

Smatramo stoga da je u ovim zahtjevnim vremenima posebno važno, kako zbog održavanja kontinuiteta društvenog života tako i zbog psihološkog zdravlja zajednice, održavati bar ona događanja koja ne predstavljaju zdravstveni rizik, a to su, među ostalim događanjima niskog rizika, upravo kazališne predstave.

Usprkos teškim vremenima i baš zbog njih građanima je potrebno ponuditi kulturne sadržaje koji će im pomoći lakše se nositi s pritiskom stvarnosti. Mi, kazališni djelatnici, s radošću i krajnjom odgovornošću prihvaćamo tu svoju misiju i veselimo se obostrano obogaćujućim susretima s publikom diljem Hrvatske teškim vremenima usprkos.

Komentiraj