NEOČEKIVANO: Vlada odustala od povećanja plaća dužnosnicima – evo zašto

Vlada je povukla iz procedure u Saboru Konačni prijedlog izmjena Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Konačni prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Konačni prijedlog izmjena Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Konačne prijedloge izmjena tih triju zakona Vlada je povukla iz saborske procedure u četvrtak, na svojoj telefonskoj sjednici, priopćeno je večeras iz Vladine službe za odnose s javnošću.

Također, Vlada RH je dala prethodnu suglasnost predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit.

Kako navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću, materijali s današnje sjednice dostupni su na mrežnim stranicama Vlade.

Zašto su odustali od povećanja plaća dužnosnicima, detaljno je objasnilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave povlači iz procedure paket zakonskih izmjena koje se tiču sustava plaća kojima je predviđen rast osnovice za izračun plaća državnim dužnosnicima, lokalnim dužnosnicima i dužnosnicima u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Pitanja koja su se planirala urediti ovim zakonskim izmjenama uredit će se u okviru cjelovitog uređenja sustava plaća za službenike, namještenike i dužnosnike.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s drugim nadležnim tijelima nastavit će raditi na analizama s ciljem definiranja smjera uređenja cjelovitog sustava plaća za sve korisnike državnog proračuna nakon čega će predložiti sveobuhvatan paket zakonskih izmjena kojima se uređuju plaće u javnom sektoru.

Tim će se budućim izmjenama otkloniti nerazmjeri koji postoje u sustavu plaća, kako u državnoj službi tako i u javnim službama, uz jasno definiranje osnovice, omjera složenosti poslova određene službe odnosno dužnosti te plaća.

Nacionalnim programom oporavka i otpornosti kroz provedbu inve

sticije ‘Unaprjeđenje sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama, sustava HRM-a i COP-a’ izradit će se sustav plaća koji će biti pravedan i održiv, uz punu primjenu načela jednaka plaća za jednak rad, napisali su u priopćenju.