NEMIRI U BRAZILU: Tisuće pristaša Bolsonara zaposjele Kongres, predsjedničku palaču…

Nakon što je prošloga tjedna u predsjedničku fotelju Brazila zasjeo ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, tisuće pristaša bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud.

Izvor: Media servis

Prosvjednici osporavaju rezultate posljednjih predsjedničkih izbora i sumnjaju u vjerodostojnost elektroničkog sustava glasovanja u zemlji.

Na društvenim mrežama kruže snimke i fotografije mnoštva ljudi odjevenih u zeleno žute boje kako su ušli u zgrade državnih institucija, parlamentarne urede i prouzročili materijalnu štetu.

Unatoč neredima, vladajući tvrde da takav apsurdni stav nametanja volje silom neće proći. Kako piše brazilski ministar pravosuđa: “Pojačanja će biti. Snage kojima raspolažemo su na djelu.”

Događanja u Brazilu osudili su i čelnici susjednih zemalja, kao i SAD. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan napisao je na Twitteru kako SAD osuđuju svaki pokušaj potkopavanja demokracije, a predsjednik Biden pomno prati situaciju.

“Naša potpora brazilskim demokratskim institucijama je nepokolebljiva. Brazilska demokracija neće biti uzdrmana nasiljem”, dodao je Sullivan.