NEMA VIŠE PEČATA: Ugasiti ćemo jedan veliki relikt prošlosti, a to je pečat – rekao je premijer

tihomir orešković

Premijer Tihomir Orešković uvodno se na sjednici Vlade osvrnuo na predstavljeni Plan reformi te se pritom posebno dotaknuo poslovne klime i uklanjanja barijera.

“Na ovoj sjednici ćemo ugasiti jedan veliki relikt prošlosti, a to je pečat. Mislim da svi dobro poznajemo taj pečat. U Europi danas samo Grčka, Irska i Hrvatska još koriste taj pečat. Tko god ga ima, može ga staviti u ladicu za uspomenu”, rekao je premijer Orešković.

Smatra da će to biti jedan pozitivan signal za gospodarstvo. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je ukidanje pečata jedan od preduvjeta modernizacije sustava javne i državne uprave. Ova mjera također doprinosi stvaranju jedinstvenog poslovnog okruženja u Hrvatskoj pogodnog za poslovanje i investiranje, rekao je Panenić.

“Ovom mjerom su predviđene višestruke uštede gdje samo mjerenjem administrativnog rasterećenja na primjeru ukidanja za pokretanje poslovanja je utvrđeno 5 milijuna 974 tisuće kuna ušteda, odnosno osnivanje čak 23 tisuće jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću i društava s ograničenom odgovornošću s jednim osnivačem.”

Mjeru podržavaju HNB, Udruga banaka te predstavnici privatnog sektora, HGK i HUP.

“Dogovoreno je da u prvoj fazi do kraja 2016. godine ide provedba mjere za rasterećenje privatnog sektora i ukidanje obveze unutar privatnog sektora, a do tada će biti izrađena analiza i napravljen prijedlog ukidanja za tijela državne uprave”, rekao je Panenić.