NEMA SLUŽBENE POTVRDE: Državni vrh o prijavama protiv 16 generala HV-a

plenković, grabar kitarović

Iz Republike Srpske navodno su stigle nove kaznene prijave protiv visokih hrvatskih časnika. Zasad nema službene potvrde informacija srpskih Večernjih novosti, no stižu reakcije hrvatskog državnog vrha.

Izvješće: Vlatka Koren

MUP Republike Srpske, pišu Večernje novosti, sudu BiH kazneno je prijavio 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina, te ministar obrane Damir Krstičević. Tereti ih se kao neposredne rukovoditelje vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” i zločine počinjene u rujnu i listopadu 1995. godine.

Odnosno, odgovornost za ubojstvo 1644 civila i vojnika te progon 120 tisuća ljudi. Osumnjičeni bi u slučaju dolaska u BiH trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta. Državni vrh zasad o prijavama protiv generala ne zna ništa. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napominej politički vrh treba sjesti i dogovoriti strategiju, a istrage koje se tiču hrvatskih državljana trebaju biti prebačene Hrvatskoj.

”Nemam službenu potvrdu tako da ne mogu komentirati konkretno. Naravno, svi poštujemo činjenicu da pravosuđe mora biti neovisno. Ali isto tako, ono se ne smije miješati u politiku i ne smije politički manipulirati optužnicama. Ove posljednje događaje iskreno, vidim kao zastrašivanje Hrvata u BiH i pokušaje da ih se obeshrabri i da ih se navede, potakne da se isele iz Bosne i Hercegovine”, rekla je predsjednica.

Premijer Andrej Plenković apelira na trezvenost i racionalnost. Nema razloga za strah, poručuje.”Treba prije svega vidjeti o čemu je riječ. Dok nema optužnica, stvari su na razini ovakvih pokušaja koji su već koliko mi je poznato i ranije bili. Dakle, cijeloj toj suradnji pristupit ćemo trezveno, racionalno. Stoga smo osnovali i ovaj Savjet za suradnju s međunarodnim sudovima u smislu imenovanja ministara i Povjerenstvo, koje vodi ministar branitelja Medved. Razgovarat ćemo s vlastima Bosne i Hercegovine, osigurati zaštitu i nacionalnih interesa i spomenutih časnika Hrvatske vojske koji se spominju u toj vijesti. Onda ćemo dati i malo čvršći i decidirani stav”, najavio je predsjednik Vlade.

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier najavljuje skoro očitovanje nedavno osnovanog savjeta.”O svemu će se očitovati savjet koji je sad nadležan da koordinira sve informacije. Sve će biti vrlo brzo objavljeno. Hrvatska će odbijati bilo kakvu kvalifikaciju koja želi manipulirati pravosudnim procesima da bi se iskrivila povijest. Jasno ćemo naglasiti da je Hrvatska prva priznala Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Stier.

Ni ministar branitelja Tomo Medved nema nikakvih službenih informacija o najnovijim prijavama iz RS protiv hrvatskih generala. Važno je ne podleći histeriji, poručuje.”Ostavimo pravosudnim tijelima, diplomaciji u konačnici, službenim tijelima RH, da kroz svoje redovne postupke utvrde što se dešava. Kod hrvatskih branitelja se ne smije stvarati dojam nikakvog straha, niti histerije. Ako su optužnice dignute, tada će službena tijela i Vlada RH znati način na koji će na njih odgovoriti”, ističe Medved.

O bh optužnicama protiv nedavno uhićenih u Orašju, raspravljalo se iza zatvorenih vrata na saborskom Odboru za veterane. Predsjednik odbora Ivan Anušić:

”Razgovarali smo o reciprocitetu i budućim potezima koje treba napraviti Državno odvjetništvo, zaduženo za procesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima kako u BiH, tako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Na sjednici Sabora na kojoj će se donositi proračun, ali i prije nje, zatražit ćemo povećanje sredstava za rad i djelovanje DO-a tj. onih odjela zaduženih za ratni zločin. Jer smo iz izlaganja glavnog državnog odvjetnika dobili informaciju da odvjetništvo, i cijelo pravosuđe u Hrvatskoj, radi s ograničenim sredstvima, kadrovima i prostorima”, rekao je Anušić.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jutros je za N1 rekao da ne zna ništa o tome te da će provjeriti je li vijest o prijavama točna.

O tome da su podnijete prijave protiv Ante Gotovine, Damira Krstičevića i drugih generala pisali smo OVDJE.