NEMA SE ŠTO OBEĆATI: Vlada neće povećati osnovicu plaća – kaže Petrov

božo petrov

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u intervjuu Jutarnjem listu da vlada neće ispuniti obaveze iz sporazuma sa sindikatima o 6-postotnom povećanju osnovice plaća u državnim i javnim službama.

Nakon što su pregovori jučer odgođeni, Petrov koji je predsjednik pregovaračkog odbora je rekao da razmišljaju o svim mogućim posljedicama takve odluke, ali da zbog gospodarske situacije ne mogu prihvatiti uvjete iz sporazuma.

Kaže da su prošlih 8 godina vlade kupovale socijalni mir obećanjima i da se danas više nema što obećati. Ako građani ne razumiju da nema prostora za povećanje plaća, onda mogu tužiti državu, ali vjerujem da neće, rekao je Petrov.

Odluče li se radnici na tužbe, bit će to katastrofa za javne financije, rekao je sindikalist Vilim Ribić.

“Oni misle da nešto mogu što ne mogu, a mi ćemo biti strpljivi i čekat ćemo. Ako vidimo da ne napreduju, da ne razumiju, da misle da su sindikati pudlice koje će lajati za njihovim projektima, onda ćemo organizirati članstvo i pokrenuti akcije koje nam stoje na raspolaganju, a one su za javne financije izuzetno teške i osjetljive”, rekao je Ribić.