NEMA MIRA U SIRIJI: Poginulo pola milijuna, a izbjeglo deset milijuna ljudi!

Podijelite članak

Alep, Sirija

Nema mira u Siriji. Snage režima Bashara al-Assada uz potporu saveznika Rusije i dalje nastavljaju silovite napade na istočni Alep, koji kontrolira opozicija.

Unatoč naporima međunarodne zajednice eskalaciji nasilja zasad se ne nazire kraj.

Brojke su tragične. Procjenjuje se da je u petogodišnjem ratu u Siriji poginulo oko pola milijuna ljudi, a izbjeglo više od 10 milijuna stanovnika. Primirje postignuto početkom rujna trajalo je jedva tjedan dana, a potom je uslijedila velika ofenziva vladinih snaga na istočni Alep, najveći sirijski grad.

U snažnim zračnim napadima u kojima se koriste kasetne i zapaljive bombe samo posljednjih dana poginulo je nekoliko stotina osoba. Oko 250 tisuća ljudi u istočnom Alepu je opkoljeno, bez hrane i vode, a situacija je na rubu humanitarne katastrofe.

Na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prošle nedjelje pljuštale su optužbe između veleposlanika SAD i Rusije.

“Umjesto da pomažu civilima Rusija i Asad bombardiraju humanitarne konvoje i bolnice”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

“Pobunjenici su naoružani tenkovim i raketnim bacačima koje im je dao zapad uz prešutno odobrenje Amerike”, poručio je ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin.

Iako zapad te optužbe odbacuje navodno se sprema nova pošiljka oružja opoziciji, među kojima ima i radiklanih grupa što će, smatraju analitičari, dodatno produljiti sukob. Zapad pod svaku cijenu želi spriječiti jačanje Assada, Putinova saveznika kojemu je Sirija važna iz nekoliko razloga.

Osim što u njoj ima vojnu bazu, koristi i njezine luke, te im prodaje oružje. Svatko štiti svoj interese pa je kraj dugogodišnjeg sukoba moguć jedino u slučaju neke velike vojne operacije, smatra vojni analitičar Igor Tabak.

“Kao što je i u Hrvatskoj došlo do pravog mira tek nakon velike promjene na bojištu, nakon što je Hrvatska u Oluji pomela Republiku Srpsku Krajinu. Tek tada su se stvorile ozbiljne okolnosti za trajni mir”, ističe vojni analitičar portala Obris – Obrana i sigurnost Igor Tabak.

Ipak, trenutna uravnotažena situacija na terenu ne uljeva nadu da ćemo uskoro tome i svjedočiti.

“Dakle svaka od strana ima puno saveznika, ti saveznici su u međuvremenu jako angažirani i spremni su pomagati dalje, ima puno organizacija koje su spremne dodati i ljudstvo. To sve obećaje dodatne borbe”, poručuje Tabak.

A dok je tako, a diplomacija ne djeluje učinkovito, svijet će i dalje svjedočiti stradavanju stotina nedužnih civila u razrušenom Alepu kojeg mnogi ratni izvjestitelji uspoređuju s Vukovarom.

Komentiraj