NEMA KRAJA: Milanović: Plenković terorizira državu, premijer: Ovo je igra skrivača

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je to što je Vlada, bez njegove suglasnosti, Saboru uputila odluku o pružanju vojne pomoći ukrajinskim vojnicima koji bi mogli u doći u Hrvatsku na obuku.

Izvor: Media servis

Istaknuo je da je na snazi kršenje Ustava. ”Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem ‘budite uspravni, ne dajte se zastrašivati”, rekao je predsjednik.

”Trenutno Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadleža. Sabor može promijeniti Ustav i onda je stvar drukčija. Sabor može u ovom slučaju pristati na teror Plenkovića, jer ovo je sad osobni teror i maltretiranje sabora od strane Plenkovića, i postupati po nečemu za što nije predviđeno da postupa”.

Dodao je da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u Saboru iako ovakav potez premijera Andreja Plenkovića vidi kao neku vrstu light udara. Da je posrijedi kršenje Ustava smatra i dio oporbenih saborskih zastupnika, a svima njima Plenković poručuje:

“Vlada je pitala predsjednika je li suglasan, on nam nije odgovorio pismom, nego se očitovao nekakvim priopćenjem. Ono što je sada na stvar jest bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka od toga da se izjasne gdje su. Ne radi se tu o kršenju Ustava, radi se o igri skrivača”.