NEMA JOŠ NERADNE NEDJELJE: Zasad propao plan da trgovine rade samo 16 nedjelja u godini

Dugo je najavljivana neradna nedjelja izmjenama Zakona o trgovini, ali neće se uvoditi od početka iduće godine, kako je bilo planirano nacrtom tog novog propisa.

Podsjetimo kako je Nacrt prijedloga novog Zakona o trgovini predviđao da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja u godini.

On je prošao javno savjetovanje koje je počelo još 3. srpnja, a zatvoreno 1. kolovoza. No konačnog teksta novog zakona još nema u Vladinoj proceduri, a ustavna stanka u radu Sabora, koji bi ga trebao izglasati, počinje 15. prosinca.

To znači da se do daljnjega odgađa primjena zabrane rada trgovina nedjeljom.

“Nakon provedenog javnog savjetovanja, još se razmatraju i analiziraju primjedbe i prijedlozi koji su pristigli u velikom broju te su u tijeku konzultacije sa svim dionicima uključenima u ovaj proces.

Činjenica jest da postupak malo duže traje, no nužan je sveobuhvatan pristup kako bi se u postupak donošenja uputio prijedlog zakona koji će u najvećoj mogućoj mjeri adresirati zaštitu interesa radnika i poslodavaca, vodeći računa o ustavnim odredbama i dosadašnjim odlukama Ustavnog suda o sličnim zakonodavnim rješenjima”, poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako prenosi Jutarnji list.