NEMA IZRUČENJA: Ruska dizajnerica Daria Falk (36) neće u Ukrajinu

Još u kolovozu kada je došla na ljetovanje u Hrvatsku, uhićena je Daria Falk temeljem tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je 2017. ukrala nekoliko šivaćih strojeva.

Splitski sud odbio je izručenje Darie Falk (36), Ruskinje koja je više od pet mjeseci bila iza rešetaka na splitskim Bilicama.

Podsjetimo, ruska modna dizajnerica uhićena je 11. kolovoza na granici i to kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Naime, uhićena je temeljem međunarodne crvene Interpolove tjeralice koju je raspisala Ukrajina zbog optužbi da je u Odesi 2017. na prijevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti oko 20 tisuća eura.

Dva mjeseca nakon uhićenja, u listopadu 2022. Županijski sud u Splitu donio je odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini, iako su u Odesi gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe. Žalila se, žalbu je Vrhovni sud prihvatio i vratio slučaj u Split. Splitski sud je prošli mjesec opet donio istu odluku. Opet se žalila, a sada je sud i odbio njezino izručenje, potvrdila je za RTL Danas njezina odvjetnica Lidija Horvat.

Inače, Falk je dosad nudila dvostruko više jamstvo od navodne štete, a Austrija je odluku o izručenju zbog ratnog stanja odgodila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dasha Falk (@daria_falk)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dasha Falk (@daria_falk)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dasha Falk (@daria_falk)