NEMA GA 15 GODINA: Komemorativni skup za Ivicu Račana, prvog predsjednika SDP-a

Prošlo je 15 godina od smrti Ivice Račana, prvog predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Delegacija SDP-a predvođena Peđom Grbinom položit će cvijeće i zapaliti svijeće na njegovom grobu na Mirogoju, a u 10 sati održat će se komemorativni skup u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog posvećen sjećanju na Račana. Skupu će prisustvovati i predsjednik Zoran Milanović.

A 18 zastupnika Kluba Socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, odalo mu je dužnu počast, stoji u njihovom priopćenju koje prenosimo u nastavku.

“Na grob su položili 18 karanfila koji simboliziraju nepunih 18 godina koje je Ivica Račan kao političar utkao u izgradnju demokratskog i tolerantnog društva te jačanje socijaldemokratskih vrijednosti u Hrvatskoj.

Ivica Račan, bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 27. siječnja 2000. do 23. prosinca 2003. godine i prvi predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ivica se smatra jednom od važnih osoba u svijetu hrvatske politike koja je doprinijela višestranačkom životu i organiziranju prvih demokratskih izbora u neovisnoj zemlji. Račan je i u trenucima neuspjeha na prvim parlamentarnim izborima, unatoč tome što su mu savjetovali da odustane, uspio ustrajati na ideji izgradnje pluralizma, okupljanja i jačanja lijevih politika u Hrvatskoj.

Kao premijer, Račan je gradio institucije i ojačao parlamentarnu demokraciju te je posebno zaslužan za otvaranje hrvatske vanjske politike i time početak pristupnih procesa za NATO savez i Europsku uniju. Iza Račana se nisu vukle afere jer afera nije bilo.

Bio je pošten i dosljedan čovjek, s dubokim osjećajem socijalne pravde, slobodarski osviješten, skroman i racionalan političar iznimnog strpljenja”, stoji u priopćenju Socijaldemokrata.