NEKTARINE I ZDRAVLJE: Čuvaju vid i srce, sjajne za probavu i vitku liniju

Nektarine pripadaju porodici ruža (lat. Rosaceae), baš kao i breskve, kruške, marelice i šljive. Vrlo su slične breskvama, kako izgledom i okusom, tako i po pitanju zdravstvenih dobrobiti.

Premda mogu varirati u boji – od bijele do intenzivno žute i crvene, sve su inačice podjednako zdrave.

Ove slatke i sočne kraljice ljeta bogate su antioksidansima i vitaminom C, koji štite organizam i stanice od djelovanja slobodnih radikala.

Nektarine su siromašne kalorijama – jedna srednja voćka sadrži svega 62 kcal. Stoga su idealno voće za vruće ljetne dane, kada želite zasjati u kupaćem kostimu.

Konzumacijom nektarina poboljšat ćete probavu, sačuvati zdravlje srca i vida te osnažiti imunitet, piše Alternativa za Vas.

Osim toga, smanjit ćete i rizik od karcinoma – polifenoli kojima obiluju nektarine (i breskve) dokazano uništavaju i zaustavljaju rast stanica raka dojke!

Dobrobiti nektarina za vid, srce i probavu

1. Čuvaju zdravlje vašeg vida

Vitamin A kojim obiluju nektarine presudno je važan za zdravlje očiju – njegov manjak može dovesti do noćne sljepoće, oslabljenog vida i suhoće očiju.

Osim vitamina A, ove sočne voćke sadrže i lutein i zeaksantin, biljne pigmente koji igraju ključnu ulogu u prevenciji očnih bolesti.

Ti karotenoidi štite od katarakta i makularne degeneracije, koja sve češće pogađa stariju populaciju.

Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

2. Štite zdravlje srca i krvnih žila

Nektarine sadrže topiva vlakna i polifenole koji štite od nastanka krvožilnih oboljenja.

Također, jedna nektarina sadrži 8 posto dnevnih potreba za kalijem – mineralom koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka te štiti od srčanog udara i drugih srčanih bolesti.

Studija provedena u Kini pokazala je da povećan unos polifenola putem hrane poput nektarina znatno pomaže u snižavanju štetnih triglicerida u krvi.

Kada znamo da nektarine štite srce i da su srčana oboljenja jedan od najčešćih uzroka smrti, zaista imamo odličan razlog da si u ljetnoj sezoni priuštimo barem jednu ovakvu voćku na dan!

3. Pridonose dobroj probavi i vitkoj liniji

Zahvaljujući obilju vlakana, nektarine potiču peristaltiku crijeva, pridonose dužem osjećaju sitosti i gubitku kilograma.

Osim toga, vlakna imaju i uloga prebiotika, odnosno služe kao hrana vašim dobrim bakterijama u crijevima.

Konzumacijom jedne nektarine na dan zadovoljit ćete 8 posto svojih dnevnih potreba za vlaknima, koja pomažu regulaciji razina glukoze ili šećera u krvi.

Komentiraj