NEKADAŠNJI GRADONAČELNIK SE VRAĆA: HDZ-ov Dražen Barišić sjest će u saborske klupe

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je pozitivno odgovorilo na zahtjev HDZ-ovog Dražena Barišića da mu se odobri povratak u Hrvatski sabor, iz kojega odlazi njegova zamjena Mato Čičak, potvrdio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

MIP je tu odluku donio većinom glasova, protiv je bio Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta. – Time je Barišić iskoristio svoje zastupničko pravo da jednom ‘zamrzne’ i ‘odmrzne’ mandat, rekao je predsjednik MIP-a koji je o Barišićevom zahtjevu odlučivao na elektroničkoj sjednici.

– Mandat je neotuđiv i Barišić na to ima pravo, istaknuo je Jankovics.

Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice, stavio je mandat u mirovanje u rujnu 2020. nakon što je protiv njega Ured europskog javnog tužitelja podignuo optužnicu za korupciju u aferi Janaf te mu je određen pritvor.

Odmrzavanje mandata Barišiću još mora potvrditi Sabor, a to će se najvjerojatnije dogoditi u petak.

Na pitanje o povratku u saborske klupe Barišića, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je prošlog tjedna da on ima izvorni saborski mandat koji je dobio na izborima. – Jedno vrijeme se povukao iz Sabora, a sada se odlučio vratiti, što je njegovo ustavno i zakonsko pravo, kao što su se do sada vratila i dva zastupnika SDP-a protiv kojih je podignuta optužnica, a i dalje sjede u Saboru, napomenuo je.

Bačić očekuje da će se Barišić aktivno uključiti u rad Sabora i podržavati vladajuću većinu. – Mislim da mu optužnica još nije potvrđena, a kao političar i demokrat poštujem ustavno načelo presumpcije nevinosti dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja, a na njemu je da odluči na koji način će djelovati, poručio je.