NEDJELJOM ZATVORENO: Od 1. srpnja 16 radnih nedjelja – trgovački centri ih odabrali

Podsjećamo kako 1. srpnja stupa na snagu Zakon o trgovini i da je najvažnija stavka koju donosi ograničenje rada na svega 16 nedjelja u godini, zbog čega su trgovački centri, između ostalih, morali pomno razmisliti koje izabrati i kojih se odreći.

Sretni su ove godine jer od 1. srpnja do 31. prosinca preostaje 27 nedjelja i bit će lakše raspodijeliti 16 radnih na taj period nego što će biti od iduće kad kroz cijelu godinu treba osmisliti strategiju i plan rada.

Dok je maloprodajnim lancima nešto lakše, šoping centrima je bitno teže jer sve treba razraditi sa zakupcima, koji imaju različite ideje o radnim nedjeljama. Zato, primjerice, zagrebački Arena Centar još uvijek nema konkretne datume radnih nedjelja, ali općenita ideja postoji, piše N1,

“Odlučili smo fokusirati se na period povećanog interesa kupaca krajem godine. O točnim datumima ćemo pravovremeno informirati javnost”, poručili su nam iz Arena Centra.

Avenue Mall već ima konkretne datume radnih nedjelja, ali Zagrepčani se moraju pripremiti da od 1. srpnja do rujna nedjeljom mogu zaboraviti na taj šoping centar.

“Radit ćemo prve tri nedjelje u rujnu, prve četiri u listopadu te sve nedjelje u studenome i prosincu”, kazali su iz Avenue Malla.

Izvor: Free-images.com

Splitski Joker morao je misliti na turističku sezonu i pojačan promet u srpnju i kolovozu pa se nisu mogli odreći radnih nedjelja u tom razdoblju. Stoga, morali su si “uskratiti” nedjelje u mjesecima nakon.

“Radit ćemo 9. srpnja, 20. i 27. kolovoza, 3., 10. i 17. rujna, 8. i 15. listopada, sve nedjelje u studenome i sve nedjelje u prosincu osim 31.”, navode u Jokeru.

Nekako najbolju situaciju za svoje poslovanje ima zahrebački City Center one jer East će raditi po jednom rasporedu, West po drugom. Preklapat će se tek na najprometnije datume.

Konretnije, West će raditi 9. srpnja, 13. kolovoza, 3. i 10. rujna, 8., 15., 22. i 29. listopada, sve nedjelje u studenome i sve nedjelje u prosincu, osim 31. East će raditi 16. srpnja, 20. kolovoza, 3. i 17. rujna, 8., 15., 22. i 29. listopada, sve nedjelje u studenome te također sve nedjelje u prosincu osim 31, piše N1.

“Vrata našeg centra biti otvorena svake nedjelje s obzirom da se u Z Centru nalaze mnogobrojni atraktivni sadržaji iz segmenta zabave, ugostiteljstva i usluga koja nemaju ograničenja“, poručili su nam iz zagrebačkog Z centra pa dodali:

“Detaljniji raspored radnih nedjelja samih trgovina je napravljen te ćemo ga objaviti početkom lipnja.”

Svakako, šest mjeseci rada prema novom zakonu bit će dovoljno vrijeme da se veliki trgovački centri pripreme za godine koje dolaze, kad će morati pažljivije rasporediti dopuštenih 16 radnih nedjelja.