NEĆETE VJEROVATI: Putin zabranio korištenje stranih riječi

U okolici ukrajinskog Bahmuta i dalje je teška situacija, a ruska vojska ostvaruje sve veće uspjehe. Braniteljske snage kažu kako je stanje i gore nego što se službeno objavljuje, a za CNN su ukrajinski vojnici rekli kako će grad ipak, bez obzira na sve, braniti do kraja.

Izvor: Media servis

Rusi su Bahmut opkolili s tri strane, a mnogi analitičari opisuju bitku za Bahmut kao najopasnije mjesto na bojišnici. Bitke se vode i u Donbasu i Hersonu, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski šalje ohrabrujuću poruku:

“Pripremamo se za povratak naših boraca u akcije za oslobođenje naše zemlje. Imali smo na umu ovaj naš pravedni cilj i svakim smo danom sve bliže njegovom ostvarenju. Ukrajina će biti slobodna. Cijela Ukrajina. Naravno, prijetnja i dalje postoji. Naravno da ćemo se boriti i braniti. Sigurno ćemo izdržati, što god neprijatelj učinio.”

Iz Rusije stiže vijest da je predsjednik Vladimir Putin potpisivanjem novih amandmana javnim službenicima zabranio korištenje većine stranih riječi tijekom obavljanja dužnosti. U amandmanu se ne spominju kazne, a popis riječi tek će biti objavljen. “U korištenju ruskog jezika kao državnog jezika Ruske Federacije nije dopušteno koristiti riječi i izraze koji ne odgovaraju normama suvremenog ruskog jezika, osim stranih riječi koje nemaju ekvivalente u širokoj uporabi na ruskom”, stoji u tekstu objavljenom na stranici Vlade, a odnosi se na zakon iz 2005. godine.

I dok Zapad pruža bezrezervnu podršku Ukrajini, najavljene su moguće sankcije kineskim tvrtkama od strane SAD-a, ako Kina pruži smrtonosnu pomoć Rusiji. Američki tajnik Antony Blinken rekao je kako bi Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme u odnosima s drugim zemljama.