NEĆE SE SVI MOĆI CIJEPITI: Navala na cijepljenje protiv gripe – naručeno čak 700.000 cjepiva, ali neće biti dovoljno

Da bi u Hrvatskoj ove godine mnogi građani koji se žele cijepiti protiv gripe mogli ostati kratkih rukava, jer neće biti dosta cjepiva, upozorila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo.

“Potražnja za cjepivom protiv gripe ove je godine višetruko veća nego inače. Ranije smo imali prosječno između 350 i 400 tisuća cjepiva za cijelu Hrvatsku; ukupno i za kronične pacijente kojima država plaća i za pacijente koji se cijepe o vlastitom trošku. Ove godine će to biti oko 700.000, dakle skoro dvostruko”, rekla je Soldo gostujući na N1 televiziji.

“Zbog ogromnog interesa građana sigurno će biti pacijenata koji se neće uspjeti cijepiti jer nismo osigurali dovoljne količine”, konstatirala je.

Rekla je da je Hrvatska uspjela osigurati skoro dvostruko više cjepiva nego što se planiralo. “Već u prvom mjesecu se naručuju količine koje će se koristiti najesen”, objasnila je da se planiralo bitno manje cjepiva nego što se pokazalo da će biti potražnja.

Rekla je da je HZJZ već u proljeće na razini EU-a tražio načine za osigurati veće količine i da su sva cjepiva koja stižu i koja će stići biti jednako kvalitetna i tetravalentna, odnosno protiv četiri soja gripe, čime se postiže veća pokrivenost. Soldo je istaknula da prioritet imaju kronični bolesnici i imunokompromitirani pacijenti, te zdravstveni radnici, te i ovogodišnji projekt HLK-a promocije ljekarni i ljekarnik kao zdravstvenih radnika, odnosno cijepljenja u ljekarnama.

“U 24 sata javilo nam se preko 200 ljekarni koje žele u tome sudjelovati… Raspored ljekarni će biti otprilike ravnomjeran po cijeloj Hrvatskoj. Svaka županija će imati minimalno po dvije, svaki grad u kojem ima više osoba će biti i više ljekarni”, objasnila je.

O kojim će ljekarnama biti riječ, najavila je da će se na stranicama HLJK-a objaviti do kraja dana. Rekla je i to da je u ljekarne već pristiglo prvih 50.000 doza cjepiva protiv gripe:

“Kroz par dana sva cjepiva su prodana u ljekarnama. Sljedeći tjedan će doći nova šarža, otprilike ista količina.”

Komentiraj