NEBRIGA ZA STARE: Linija siromaštva od 2.485 kuna gotovo je kao prosječna mirovina

Od 1. siječnja 2020. porasla je minimalna plaća za 250 kuna i sada iznosi 3.250 kuna, što nije dovoljno za dostojanstven život, alli mirovine i dalje zaostaju.

Povećanje minimalca u godinu dana iznosi 500 kuna pa je zaostajanje mirovina za takvom povišicom još veće. Umirovljenici su godinu zaključili s prosječnom mirovinom od 2.503 kuna, što je gotovo 750 kuna manje od minimalne plaće, piše mirovina.hr.

Tijekom cijele prošle godine kroz dva redovna usklađivanja s rastom troškova i prosječne plaće mirovine su prošle godine rasle ni stotinu kuna. Godinu dana ranije bio je rast još i manji, a ukupno su u mandatu ove Vlade mirovine rasle za 10 posto, odnosno oko 13 posto ako im se pribroji povećanje od 3,13 posto na najniže mirovine.

Prema podacima HZMO-a, mirovinu manju od prosječne 2.503 kune, prima više od polovine hrvatskih umirovljenika, njih oko 640.000 umirovljenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. U to su uračunate i mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo za tek dio staža ostvarenog u Hrvatskoj, što pogoršava statistiku.

Očekuje se kako će zbog povećanja prosječne plaće rasti i mirovine, no umirovljenici će taj rast osjetiti tek u drugoj polovini 2020. godine, a najviše 2021. godine, jer se brojke uspoređuju s prethodnim polugodištem. Rast bi mogao iznositi oko pet posto, što je na prosječnu mirovinu 125 kuna.

Podsjećamo i da je linija siromaštva od 2.485 kuna za samca u Hrvatskoj gotovo na razini prosječne mirovine, pri čemu većina ima znatno manje, pogotovo umirovljenici u obiteljskim, invalidskim i najnižim mirovinama.

Komentiraj