NE ODUSTAJU OD BOŽIĆNICA: Hoće li biti tužbi i štrajk u Zagrebačkom holdingu?

POVIJESNA TRANSAKCIJA: Zagrebački holding plasirao 1,8 milijardi obveznica - potražnja bila čak 3 milijarde

Sprema li se štrajk u Zagrebačkom holdingu zbog božićnice i hoće li zbog toga stati tramvaji i autobusi. Sindikati su se usprotivili najavama da će božićnice ove godine biti dvostruko manje od obećanih.

Umjesto nešto više od 2880 kuna, dobili bi 1250, koliko sada imaju u Gradskoj upravi. Dražen Jović, predsjednik sindikata Zagrebačkog holidnga ZET Zagreb kaže da je to neprihvatljivo jer je božićnica definirana temeljnim kolektivnim ugovorom.

“Problem je nastao one sekunde kada sindikati već osam mjeseci bezuspješno pokušavaju otvoriti kolektivne pregovore, oko povećanja plaća i oko članka 71, to su grupe složenosti. Uopće nitko nije htio otvoriti kolektivne pregovore da bi se sad jednostavno krenulo s pokušajom smanjivanja prava. Podsjećam da je bio i prošle godine spor oko kolektivnog ugovora, da su izgubili pravomoćnu presudu odlukom Vrhovnog suda i ista situacija će biti i sad. Mora se jednostavno božićnica isplatiti u punom iznosu 2884 kuna 87 lipa, do zadnje lipe”, rekao je Jović.

Božićnica se mora isplatiti do iduće srijede u punom neto iznosu, u suprotnom slijede tužbe.

“Treba biti legalist. Znači ne može se štrajkat radi isplate ili ne isplate božićnice ili egresa ili takvih sličnih dodataka na primanja ili nešto. Ono što sigurno, garantirano će se dogoditi, to je da će se 21., idući četvrtak, pokrenuti prikupljanje punomoći i krenuti će se u sudske troškove”, nadodao je Jović.

Jović tvrdi, grad će te postupke sigurno izgubiti. “Znači na kraju će se desiti, da će gradonačelnik jednostranim odlukama, dovesti do drastičnog povećanja. Znate koliko koštaju sudski troškovi, troškovi odvjetnika i da to traje nekakvih godinu dana, ali to je neosporno da će radnici dobiti do zadnje lipe.”

Na najave tužbi, gradonačelnik je jučer odgovorio: “Pa i to je legitimno. Ali dali bi vama da ima, nema”, kaže Bandić. Ako bude bolja situacija iduće godine, bit će i bolje božićnice, obećaje gradonačelnik.

Komentiraj