NAVALA ZBOG MRŠAVLJENJA: Velika nestašica lijekova za dijabetes tipa 2

U Europi vlada kronična nestašica GLP-1 agonista, važnih lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2. Europska agencija za lijekove (EMA) o tome će održati radionicu u ponedjeljak 1. srpnja, objavila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Radionica će se održati od 12.30 do 18.30 sati i moći će se pratiti na YouTube kanalu Europske agencije za lijekove.

Ciljevi radionice su pojašnjenje potreba i izazova različitih skupina dionika u kontekstu nestašica GLP-1 agonista te dijeljenje iskustava o trenutačnim aktivnostima za ublažavanje i sprečavanje posljedica njihovih nestašica.

Pomama zbog mršavljenja

Jedan od GLP-1 agonista je i Ozempic, lijek farmaceutske tvrtke Novo Nordisk, koji je namijenjen dijabetičarima, ali je njegova potražnja naglo porasla jer su ga mnogi počeli koristiti za mršavljenje, piše Danas.hr. To je već prošle godine izazvalo nestašice u brojnim zemljama, među kojima su Britanija, Njemačka, Belgija i Sjedinjene Države.

Semaglutid je djelatna tvar koju je Novo Nordisk razvijao desetljećima i aktivni je sastojak u liječenju dijabetesa tipa 2 u lijekovima Ozempicu i Rybelsusu, kao i Wegovyju, koji se koristi samo za mršavljenje.

Po procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), godine 2016. širom svijeta evidentirano je više od 650 milijuna pretilih ljudi, a oko 480 milijuna ih boluje od dijabetesa tipa 2. Podaci su to Međunarodne zaklade za dijabetes. No ponuda lijekova koji sadrže djelatnu tvar semaglutid ne drži korak s potražnjom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!