NATO TVRDI: Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije – u Poljsku stižu dodatne snage

jens stoltenberg, andrzej dudada

Nakon trodnevnog sastanka u Tirani Parlamentarna skupština NATO-a je pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza.

Na skupštini se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica. “Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije”, rekao je predsjednik skupštine  Michael Turner.

U izjavi se izražava žaljenje zbog ruske upotrebe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u, pa preostaje jedino razmatranje odgovarajućih mjera na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza.

Od strane parlamentaraca poziva se NATO da pruži jamstvo svim članicama, a posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena.

Podsjećamo kako je NATO prekinuo gotovo sve oblike suradnje s Rusijom nakon što je ona pripojila Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine.

Predviđeno je da će se s Rusijom razgovarati prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, obećao je u Poljskoj, u prisustvu poljskog predsjednika Andrzeja Dude, da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na teritoriju Poljske.

Stoltenberg je tom prigodom rekao: “Bit ću jasan – u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez.”

Naime, Poljska će u srpnjnuj biti domaćin sastanka na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje.

Već sada se taj korak i uopće širenje Saveza na istok u Rusiji ocjenjuje kao prijetnja njenoj nacionalnoj sigurnosti.