NATO POVEĆAVA BROJ VOJNIKA: U visokom stupnji pripravnosti njih 300.000!

Uoči NATO-va summita Madridu, glavni tajnik saveza govorio je o njegovoj važnosti i glavnim temama od novog strateškog koncepta, opasnostima Rusije i Kine te sporu Švedske i Finske s Turskom.

Izvor: Media servis

U Madridu sutra počinje, kako mu mediji tepaju, jedan od najvažnijih summita sjevernoatlantskog saveza posljednjih desetljeća. Summit se odvija u jeku rata Rusije i Ukrajine, kojoj je NATO pružio svaku moguću potporu i izložio se još većim napetostima s Rusijom. Tu je i pitanje novog strateškog koncepta te problem Švedske i Finske, koje su u strahu od Rusije aplicirale za članstvo no njemu se protivi Turska. Glavni tajnik NATO Saveza Jens Stoltenberg o problemu dviju skandinavskih zemalja i Turske je rekao…

“Mogu vas uvjeriti da aktivno radimo na napretku jer su aplikacije za članstvo Finske i Švedske povijesne i ojačale bi sigurnost tih dviju zemalja i NATO saveza. Cilj je napredovati, ali je teško reći kakav napredak ćemo postići na summitu.”

NATO će raspravljati o pomoći zemljama poput BiH, Moldavije i Gruzije koje su ugrožene ruskim djelovanjem i prijetnjama, a nastavljat će podržavati Ukrajinu…

“To uključuje znatne dostave pomoći u područjima sigurnih komunikacija, dronova i goriva. Dugoročno ćemo pomoći Ukrajini u prijelazu sa sovjetske na modernu NATO opremu.”

Stoltenberg je naglasio važnost strateškog koncepta i nove prijetnje

“Novi koncept čuvat će nas u vrijeme strateškog nadmetanja. Očekujem da će saveznici jasno dati do znanja da Rusiju smatraju najvećom prijetnjom našoj sigurnosti. Pozabavit će se prvi puta i Kinom te prijetnjom koju predstavlja našoj sigurnosti, interesima i vrijednostima.”

“Mi ćemo transformirati NATO-ove snage za odgovor i povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300 tisuća”, rekao je Stoltenberg.

Pored 30 članica saveza prvi puta na sastanku NATO-a bit će predstavnici Australije, Novog Zelenda i Južne Koreje.