NATO O PADU LETJELICE: Nije bilo vojnog napada – dron je bio nenaoružan

“Indikacije koje imamo o padu letjelice u Hrvatskoj su da nije bilo vojnog napada. To je dokaz povećane vojne aktivnosti i mogućnosti nenadanih incidenata koji bi mogli biti iznimno opasni”, rekao je danas na pressici glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Reagirat ćemo ako bude potrebno, a moramo imati i komunikaciju s Rusima da se incidenti ne pretvore u opasne situacije. Zato pojačavamo svoju prisutnost.”

“Zbog sve veće količine letjelica u zračnom prostoru postoji mogućnost za nesreće.” Dodao je i da je budnost NATO-a važna da se takvi incidenti više ne ponove.

Rekao je da je to bila nesreća te da je dron bio nenaoružan. Dron je ostao bez goriva i nije bio na kursu. Istraga se nastavlja.

“Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo, ali preliminarna istraga pokazuje da je to bila naoružana letjelica i da joj je ponestalo goriva te da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo točnije činjenice uskoro, ovo su činjenice koje do sada imamo. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije. Putanju drona je pratio NATO-ov sustav protuzračne i proturaketne obrane. No, moraju još svi saveznici razmijeniti informacije pa ćemo znati više”, prenosi Dnevnik.hr.