NATO NAJAVIO: Na istočni bok postavljamo 40.000 vojnika, uz zračne i pomorske snage

U Bruxellesu su se okupili najmoćniji političari svijeta – predsjednici i premijeri zemalja NATO-a i Europske unije, kao i G7 država. Tema sva tri sastanka – rat u Ukrajini.

Izvor: Media servis

Na sastanku NATO-a članicama saveza obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zatražio još vojne pomoći.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je kako su se članice složile da će Ukrajini poslati još pomoći, ni nije rekao koliko.

“Mi dostavljamo mnogo opreme. Ne mogu o detaljima, mislim da nije pametno da govorim – kako, kada i gdje. Riječ je o bitnoj opremi koja će Ukrajini pomoći tijekom ruske invazije.”

Otkrio je kako će na istočne granice saveza poslati još vojnih snaga.

“Kao odgovor na ruske akcije, aktivirali smo obrambene planove NATO-a, rasporedili elemente NATO snaga za odgovor i postavili 40.000 vojnika na naš istočni bok, zajedno sa značajnim zračnim i pomorskim sredstvima, pod izravnim zapovjedništvom NATO-a uz potporu savezničkih nacionalnih snaga. … Lideri su odobrili četiri nove borbene grupe u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. To je dodatak dosadašnjim u baltičkim zemljama i Poljskoj. Tako imamo osam međunarodnih NATO grupa – od Baltičkog do Crnog mora.

Također, poručio je da su se NATO saveznici usuglasili kako Kina ne smije slati vojnu ili financijsku pomoć Rusiji. “Naša poruka Kini je da se mora pridružiti ostatku svijeta i jasno osuditi brutalan rat protiv Ukrajine te ne podržavati Rusiju ekonomskom ili vojnom pomoći.”

​Moramo biti ujedinjeni i podržavati Ukrajinu, rekao je glavni tajnik i dodao da u isto vrijeme imamo odgovornost osigurati da rat ne postane konflikt između NATO-a i Rusije. Stoltenberg je rekao da je zaključak članica i da se uloži veći napor u energetsku sigurnost. To znači osiguravanje više izvora energenata kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu i nafti.