NATAŠA NOVAKOVIĆ: Plenković je na Povjerenstvu mogao reći ono što je rekao medijima

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, obratila se javnosti nakon prošlotjedne nove runde napada premijera Andreja Plenkovića na tu instituciju.

Izvor: Media servis

Ime Andreja Plenkovića u posljednje vrijeme često se nalazi na dnevnom redu Povjerenstva pa su sve češći i njegovi napadi. Novaković je rekla da su njegove izjave bile neprimjerene, a izvijestila je da je

Povjerenstvo pisalo GRECO-u, specijaliziranom antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe.

“Poslali smo pismo GRECO-u, evaluacijskom timu koji je vršio evaluaciju za Hrvatsku. OECD nam je sam pristupio. Danas ćemo imati sastanak sa predstavnikom EK, a na temu stanja u Hrvatskoj i novog zakona. To je predstavnik EK koji je zadužen za izvještavanje o europskom semestru u ovom segmentu posla”.

U pripremi je novi Zakon o spriječavanju sukoba interesa, taj proces pokrenuo je bivši ministar uprave Lovro Kuščević i on je trebao poprilično vezati ruke Povjerenstvu, no, sada je na čelu ministarstva Ivan Malenica pa Novaković očekuje da će i oni biti djelom radne skupine.

“Relevantno mi je ono što je na službenom sastanku rekao ministar uprave. Ukoliko će se ići u izmjene zakona vjerujem da ćemo u tome sudjelovati. Kako će to izgledati – ne znam niti mogu prejudicirati. Vidjet ćemo. Pokušat ćemo utjecat”.

​Poručila je Plenkoviću da je mogao doći na sjednicu Povjerenstva i ono što je kasnije rekao na konferenciji za medije reći njima osobno. Kaže i da je Vladi i Saboru ponuđeno da organiziraju okrugli stol te da tako riješe otvorena pitanja, no interesa nije bilo.