NASLJEDNIK ANGELE MERKEL: Olaf Scholz izabran za novog njemačkog kancelara

Socijaldemokrat Olaf Scholz izabran je u Bundestagu za novog njemačkog kancelara.

Scholz službeno stupa na kancelarsku poziciju nakon višemjesečnih koalicijskih pregovora između SPD-a, Zelenih i FDP-a.

Koalicijski sporazum, koji je nedavno finaliziran, već je izglasao SPD, a očekuje se da će ga druge dvije stranke odobriti do ponedjeljka.

Dolaskom Scholza okončano je 16 godina konzervativne vladavine Angele Merkel koja je ispraćena ovacijama.

“Glas za dobru budućnost. Zato želim služiti kao kancelar naše zemlje”, tako je Scholz govorio u kampanji.

Socijaldemokrat je od 17.godine, čovjek bez karizme, kojeg su zbog ponekad robotske hladnoće zvali Šolcomat. U nekim zemljama to bi možda bio politički hendikep, no u Njemačkoj je stabilnost vrlina.

“Imam ja emocije i većina građana ima jasnu ideju koje su. No ja se natječem za kancelara, ne za direktora cirkusa”, rekao je Scholz.

Rođen je 1958. u Osnabruecku, mjestu u kojem je potpisan Vestfalski mir. Kao mladi socijalist borio se za prevazilaženje kapitalističke ekonomije, no kasnije je postao lider umjerenog krila SPD-a. Bio je ministar rada i gradonačelnik Hamburga, a u zadnjem mandatu vlade Angele Merkel postao je njezin zamjenik ministar financija. Upravo se tako prezentirao u kampanji – kao čovjek kontinuiteta. Osoba koja je u pandemiji bila zaslužna za najizdašniji fond oporavka. Moto kampanje – poštovanje.

“Tražim da se zakonska minimalna plaća od 12 eura uvede odmah, da imamo stabilne mirovine te da u prvoj godini mandata donesemo sve potrebne odluke za izgradnju obnovljive energije za modernu industriju s kvalitetnim, klimatski neutralnim radnim mjestima”, rekao je Scholz, kako prenosi N1.

Prvi socijaldemokrat koji figurira za mjesto kancelara nakon Gerharda Schroedera u kampanji je igrao na svoje iskustvo u saveznoj politici, za razliku od regionalnog političara Armina Lascheta i novopridošlice u nacionalnu arenu Annalene Baerbock. Analitičari ipak smatraju da SPD, koji je do Scholzove kandidature tonuo, nema inovativnih političkih ideja te da je za trasiranje budućeg puta ključno kako će se raspodijeliti karte za koaliciju.

“Definitivno nikada nećemo ući u koaliciju niti surađivati s AFD-om. Sretan sam što smo se svi troje oko toga složili. Za mene je jasno da trebamo snažan mandat. Mnogi građani mene vide kao sljedećeg kancelara. Za to će biti najbolje da SPD postigne jako dobar rezultat. Ne skrivam da bih najviše volio napraviti vladu sa Zelenima”, rekao je Scholz uoči izbora.

Pobjednik sve tri kancelarske TV debate, ipak javnosti nije puno odgovarao o propustima u karijeri – od CUM-EX skandala s poreznim prevarama, do nereda tijekom summita G20 kada je bio gradonačelnik Hamburga.

No čini se da u ovom trenutku to nije važno njemačkim biračima. Klatno u sredini, stabilnost prije svega.