NASLIKAJ ME: Neobična izložba slika o rodama

Dolaskom prvih roda, izložba slika na temu bijele rode vratila se u rodama omiljenu sredinu, u općinu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, u Pisarovinu.

U Ekoparku Krašograd izloženo je 35 slika, 28 autora nastalih na  likovnim kolonijama 2018. i 2022. godine u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Autori izložbe su akademski slikari, profesori likovne umjetnosti, članovi ULUPUH-a (Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), ali i amateri koje povezuje ljubav prema umjetnosti, slikarstvu i prirodi.  Slike prikazuju rode i njihovo prirodno okruženje.

„Ambijent starih seoskih stambenih i gospodarskih zgrada raspoređenih u krugu stvaraju ugođaj kojeg doživljavamo kao iskonski osjećajući u sebi tragove davnih domova. Na slikama dominira motiv rode koja je prikazana u svom okruženju, u letu, kako svija gnijezdo, kako stoji, gazi vodu, a uz nju su ponegdje mlade rode ili vjerni suputnik. Prizori potiču u nama dodir s prirodom i njenim ciklusima, a rode postaju vodiči u značenjima koja se spontano otkrivaju.“  istakla je prof. likovne umjetnosti Nevenka Miklenić u osvrtu na izložbu te nadodala:

“Slikar Matisse je slikajući portret po narudžbi naslikao izdužene proporcije žene. To je izazvalo negodovanje naručitelja na što je slikar komentirao: “Ovo nije žena – to je slika!” Slično tome, rode na slikama mogu imati drugačiju boju, dužinu nogu  ili krila,  teksturu  perja.. pa se prisjetimo da su to – slike!”

„Stvorene da slobodno lete nebom, ptice su oduvijek inspirirale ljude. Činjenica da mogu raširiti krila i poletjeti gdje god žele potiče nas na sanjarenje o dalekim krajevima i beskrajnim prostranstvima. Dozvolite da vas ova izložba inspirira i otkrije vam jedan potpuno novi svijet.“, istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije dr.sc. Tatjana Masten Milek.

Zahvalila je i umjetnicima i umjetnicama što su izdvojili dio svog vremena i poklonili ono što nema cijene a to je svoj talent i ovi prekrasni radovi citirajući Jean-Baptist Chardin “Ne slika se bojama nego osjećajima”, i dodala „Ovo slike upravo to dokazuju“

Direktorica Turističke zajednice Pisarovina, Ivanka Rogić najavila je da ovom izložbom počinje proslava 50. rođendana Zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Izložbu je otvorio načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić ponosno istaknuvši nevjerojatnu povezanost stanovnika općine i bijelih roda.  Izložbu „Naslikaj me“ možete pogledati do 14. travnja 2023. godine u prostoru Ekoparka Krašograd.

 

S poštovanjem,

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!