NASILJE NAD ŽENAMA: Kada žena u nas prijavi nasilje, obično je drugooptužena – kaže Neva Tölle

Neva Tölle

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se od 2004. u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu. S kakvim odjekom govori podatak o 300 žena koje su zadnjih deset godina ubili nasilni partneri.

Nasilje nad ženama u Hrvatskoj se događa svakih 15 minuta, najčešće u krugu obitelji. Većina zlostavljača su sadašnji ili bivši partner, otac ili sin žrtve. Od nasilja, bilo ono fizičko, psihičko ili seksualno, pa do prijave počinitelja nerijetko prođe cijelo desetljeće. Što to govori o poziciji žene u društvu, ohrabruje li se doista u praksi prekid šutnje?

Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb nema iluzija.

‘Ne valja generalizirati. Ali činjenica da je nasilje nad ženama toliko prisutno u našem društvu, da se konzervativnim Obiteljskim zakonom, ali i drugim vjetrovima koji pušu u društvu dirigirani od Katoličke crkve, zapravo ženu postavlja nanovo u poziciju ‘djeca, kuhinja, crkva‘, zapravo istiskuje ženu. Ne samo iz političkog života, već i iz rada izvan kuće i mogućnosti zarađivanja. Žena je naprosto u toj poziciji da se ne vrednuje na jednak način kao i muškarac‘‘, ističe Tölle, a prenosi Media servis.

Kad se nasilje ipak dogodi, ključno je da se žene informiraju o zakonskim pravima i spremne odu na policiju, centar za socijalni rad ili sud. U suprotnom čeka je šok zahvaljujući važećem Obiteljskom zakonu.

‘‘Ona žena koja zbog nasilja zatraži pomoć policije može računati s tim da će joj se dogoditi da bude drugooptužena u postupku pri prekršajnom sudu. I ne samo to. Ako neće imati kvalitetnog odvjetnika ili odvjetnicu, bit će proglašena drugooptuženom. To je tako jer naša policija, nažalost, ne prepoznaje primarnog agresora, za razliku od drugih policija u nama susjednim državama‘‘, napominje voditeljica Autonomne ženske kuće u Zagrebu.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj proglašen je u sjećanje na sutkinju Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, žrtava Mate Oraškića tijekom brakorazvodne parnice. 17 godina kasnije, upozorava Tölle u jeku pripreme izmjene zakona, razvod je i dalje dugotrajan, skup i opasan, posebice za žrtve nasilja.

Na Općinskom sudu u Zagrebu i danas za žrtve vijenac i svijeće. Crnim balonima na Korzu članice Riječke mreže simbolično su upozorile da je za ubijene žene sada kasno te da je nužno žrtvama nasilja napokon omogućiti kvalitetnu i pravovremenu brigu i zaštitu.