NAŠA VELIKA ANKETA: Tko je zaslužan za odgodu poreza na nekretnine?!

STOJE I CIJENE I PRODAJA: Zašto je zamrlo domaće tržište nekretnina - što se čeka?
Ilustracija

Ovih je dana bilo mnogo pisanja o porezu na nekretnine, sijaset rasprava i komentara, onih koji taj porez zagovaraju, ali mnogo više onih koji im se protive. A onda su se počele pripisivati i zasluge – tko je više zaslužan za odgodu.

Tako Udruga Lipa prikuplja potpise za peticiju protiv poreza na nekretnine. Kako reče predsjednik udruge Davor Huić, cilj im je bio prikupiti 100.000 potpisa, ali već idu prema 150.000.

Prema njegovim riječima s tim potpisima žele ići na razgovor u Vladu, a ako ti razgovori propadnu, da će se razmotriti i druge opcije, uključujući i referendum.

Huić kaže da je jedna od opcija da će Udruga Lipa tražiti od Ustavnog suda procjenu ustavnosti tog zakona. Razmatraju se i akcije poput prosvjeda, ali i raspisivanja referenduma. Huić kaže kako je referendum zasad tek jedna od opcija.

Za razliku od Huića i Udruge Lipa, iz Živog zida, stranke koja se jedina od prvog dana bori protiv poreza na nekretnine, jasno i glasno, u Saboru i u javnosti, najavila je odmah raspisivanje referenduma i k tome su posvetili svoje aktivnosti.

Nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio kako će odgoditi porez na nekretnine, jer “osluškuju bilo naroda”, javio se čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji je rekao:

“Premijeru nisi toliko vjerodostojan da ti vjerujem, stoga ni ja ne odustajem. Prljavi HDZ-ovi trikovi. Dok god ne vidim da su dane u proceduru Izmjene i dopune Zakona o lokalnim porezima (Porez na nekretnine) organizacija referenduma ne mijenja se”.

Sinčić je potom rekao kako zna da se od poreza neće odustati, da HDZ-u ne vjeruje niti riječ, te da će Živi zid prikupiti dovoljan broj potpisa.

“Želim vjerodostojnom donijeti pola milijuna potpisa na stol!” bio je jasan Sinčić.

Zastupnik Živog zida Ivan pernar, ustrajni borac protiv tog nameta, je u svojim objavama na Facebooku iznio niz razloga zbog čega taj porez valja ukinuti.

“Ukinut ćemo taj namet kojeg su nam uveli HDZ, MOST, SDSS i stranka Milana Bandića….Dovoljno je izaći na ulicu i pitati ljude što misle o novom nametu, pa će premijer Plenković vidjeti da nisu potrebni ni referendumi, a ni peticije, te da porez na nekretnine valja ukinuti, a ne odgoditi”, jasan je u svom stavu Pernar.

Očito, priprema se nakon vrućeg ljeta i vruća politička jesen.

Kako bismo i sami imali jasniju sliku oko zasluga za odgodu poreza na nekretnine, pitali smo u anketi i naše čitatelje: Tko je zaslužan za odgodu poreza na nekretnine?

Naši su se čitatelji sa 67,44 posto glasova izjasnili da je najzaslužniji Živi zid.

Potom su sa 11,63 posto zasluge pripisali Udruzi Lipa, dok je premijer Plenković, koji “osluškuje bilo naroda” dobio tek 4,65 posto glasova.

Da zasluge ne pripadaju nikom od navedenih glasovalo je 16,28 posto naših čitatelja.

PISALI SMO:

OŠTRO IZ ŽIVOG ZIDA: Porez na nekretnine dokaz je najpokvarenije Vlade u povijesti – kaže Sinčić – čitajte OVDJE.

IVAN PERNAR: Da Plenković i HDZ osluškuju bilo naroda ukinuli bi, a ne odgodili porez na nekretnine – čitajte OVDJE.

VIDEO: SVJEDOČANSTVO – Porez na nekretnine je veleizdaja – vikali su iz HDZ-a kad nisu bili na vlasti – čitajte OVDJE.

anketa

 

 

Komentiraj