NAPOJNICE ĆE REGULIRATI ZAKON: Poreznici pripremaju rješenje “tringelta” do kraja 2023.

Napokon će do kraja 2023. godine biti riješeno pitanje poreznog tretmana napojnice, što je jedna od najdugotrajnijih boljki domaćih ugostitelja i radnika u turizmu.

U svom je planu zakonodavnih aktivnosti za narednu godinu Ministarstvo financija je navelo kako im je u planu do kraja sljedeće godine riješiti ovo pitanje kroz izmjenu triju zakona – Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji te zakona o doprinosima. No, ne postoji obećanje kako će to biti do sljedeće turističke sezone.

Inače, Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo na prijedlog rješenja poreznog tretmana napojnica koje je tadašnjem ministru Zdravku Mariću ponudila Nacionalna udruga ugostitelja, Jelena Tabak iz Udruge potvrdila je da predstavnici ugostitelja na sastanak s novim ministrom Markom Primorcem stižu 28. listopada.

“Taj naš prijedlog u pravilu je privaćen, no naravno, ostalo je otvoreno pitanje nekih stopa i detalja koje smo predložili, a u vezi kojih se trebamo usuglasiti”, kazala je Tabak.

Foto: Pexels.com

Podsjećamo kako je prijedlog ugostitelja bio je da se pitanje oporezivanja napojnica veže uz račun te uz djelatnika, na način da neoporezive budu napojnice do 10 posto iznosa računa, a da svaki djelatnik ima pravo godišnje primati do 25 tisuća kuna napojnice neoporezivo.

Iznad toga – i iznad 10 posto računa te iznad 25 tisuća kuna po djelatniku – trebalo bi oporezivati, s time da udruga predlaže da se na te poreze naplaćuje samo porez na dohodak, ali da se oslobode plaćanja doprinosa.

Na javnom savjetovanju u dokumentu koji je objavljen stoji kako se napojnice za radnike trenutno slijevaju kroz račune poslodavaca zbog čega je, u svrhu zaštite svih dionika, potrebna njihova jasna definicija.