NAPETOSTI NEMA KRAJA. SAD, Rusija i druge zemlje povlače diplomate iz Ukrajine

S istoke Europe nastavljaju stizati vijesti o porastu napetosti između Rusije i Zapada zbog obostranog gomilanja snaga uz granice i prijetnje sigurnosti za koju se dvije strane međusobno optužuju.

Izvor: Media servis

U nastavku dizanja napetosti u Ukrajini američka i ruska strana počele su s povlačenjem diplomata iz Ukrajine, a kao razloge navode mogući ratni sukob i dizanje napetosti za koje se međusobno optužuju.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom tijekom dana, a isto se očekuje od šefova diplomacije. Kako smo rekli, SAD je počeo povlačenje ne nužnog osoblja iz veleposlanstva u Kijevu i suspendira sve civilne usluge od nedjelje te seli konzularne poslove u zapadni grad Lavov. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan poručio je:

“Želimo jasno reći da bi svaki Amerikanac trebao otići iz Ukrajine u sljedećih 24-48 sati. Ne možemo predvidjeti budućnost i ne znamo što će se dogoditi, ali rizik je dovoljno velik i prijetnja dovoljno stvarna da to zahtjevaju razboritost. ”

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova glasnogovornica Marija Zakharova poručila je da “strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, odlučili smo se na određeno smanjivanje osoblja ruskih predstavništava u Ukrajini”.

“S obzirom na značajan utjecaj koji Washington i London imaju na Kijev… zaključujemo da su naši američki i britanski kolege očito svjesni određenih akcija koje se spremaju u Ukrajini koje bi mogle znatno zakomplicirati situaciju na području sigurnosti”, dodala je Maria Zakharova.

Osim SAD-a, poziv svojim državljanima da napuste Ukrajinu uputile su i Latvija, Estonija, Norveška, Velika Britanija, Izrael, Nizozemska, Japan. Posljednja je Njemačka koja je savjetovala svojim građanima da napuste Ukrajinu jer ne mogu isključiti ratni sukob. U međuvremenu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio korake za zaštitu “kritičnih i društvenih infrastrukturnih objekata” u “slučaju moguće izvanredne situacije”.

Američki obvještajni podaci ponovno tvrde da je se invazija Ukrajine može dogoditi vrlo brzo i to prije kraja olimpijskih igara, jer su mnogi tvrdili da će Putin iz poštovanja prema Kini pričekati kraj igara.