NAPETOST U UKRAJINI: Nema smirivanja – u posjet dolazi francuski predsjednik Macron

Ne smiruju se napetosti u Ukrajini. U pokušaju deeskalacije u Moskvu je otputovao francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je ranije izjavio da misli kako postoji šansa da se izbjegne rat punih razmjera u Ukrajini te da je legitimno da Rusija ima sigurnosnih zamjerki.

Izvor: Media servis

“Prilično sam optimističan, ali ne vjerujem u spontana čuda”, poručio je nakon dolaska u Moskvu. Sutra će u Ukrajinu, koju danas obilaze njemački, češki, slovački i austrijski ministri vanjskih poslova.

Rusija je rasporedila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i tvrdi da ne planira napasti Ukrajinu te da je vojska na granici zbog vojnih vježbi.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u Washington na razgovore s američkim predsjednikom o ukrajinskoj krizi.

“Rusija mora znati da će, dođe li do vojne agresije na Ukrajinu platiti visoku cijenu. S druge strane, odvijaju se razgovori između SAD-a i Rusije u vijeću NATO-a i Rusije, u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju.

Također, u kontekstu koji Njemačka i Francuska zajedno mogu pružiti, takozvani Normandijski format, gdje se mogu sastati Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka.”

U Washingtonu će se od Scholza tražiti potpuno i jasno objašnjenje njemačke pozicije oko Sjevernog toka 2. Plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku je dovršen, ali nije još pušten u rad.