NAPETOST TRAJE: Biden o sankcijama Putinu, ako napadne Ukrajinu

Američki predsjednik rekao je da je spreman na sankcije Putinu dođe li do napada na Ukrajinu. Komentari dolaze dok Rusija izvodi vojne vježbe, a NATO stavlja vojnike u pripravnosti i skuplja zajedništvo članica pred Rusijom.

Izvor: Media servis

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio da je spreman na uvođenje osobnih sankcija ruskom šefu države Vladimiru Putinu, ako dođe do napada na Ukrajinu.

​Bila je to u nizu izjava zapadnih čelnika koji su nastojali pokazati zajedništvo pred opasnošću ruske intervencije. SAD su stavile 8,5 tisuća vojnika u stanje pripravnost, te su nastavile s dostavom oružja Kijevu. Za to vrijeme osim hrvatskog predsjednika rezerve oko vojne intervencije imaju i u Njemačkoj. Berlin odbija dostaviti oružje Ukrajini i čak sprečava dostavu dijela oružja proizvedenog ondje.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Macronom izbjegavao odgovor zašto ne žele dostavljati oružje Ukrajini. Macron je pak samo ponovio
“Dođe li do napada odgovorit ćemo, a cijena će biti visoka.”

Inače u Parizu bi danas trebali biti nastavljeni pregovori u Normandijskom formatu između Rusije i Ukrajine o pokretanju dijaloga, a pod pokroviteljstvom Francuske i Njemačke. Istovremeno SAD u nastojanju da uvjere europske saveznike, posebno Njemačku, u čvršći stav, tvrde da su s dobavljačima postigli dogovor o dobavi plina za Europu dođe li do sukoba i Rusija zaustavi dopremu. Ipak obzirom da bi plin trebao biti u formi LNG-a tj. ukapljenog plina stručnjaci upozoravaju da cjelokupno svjetsko tržište ne bi moglo nadoknaditi manjak.