NAPADI NA AZOVSTAL: Ukrajina preusmjerava ruski plin za Europu

Ukrajinske snage nastavile su napredovanje i Harkiva, dok tamošnja plinska kompanija, najavljuje zatvarnje plinskog čvorišta prema Europi.

Izvor: Media servis

Okupirani dijelovi na jugu Ukrajine najavljuju pridruživanje Rusiji, iz Azovstalja stižu apeli za evakuacijom ranjenih, potkrijepljeni slikama neljudskih uvjeta, a američki obavještajci predviđaju dug sukob.

Ukrajinske snage nastavile su napredak oko Harkiva osvajajući još teritorija, ali vlasti upozoravaju civile da je povratak još uvijek opasan zbog mina i brojnih zamki. Najžešće borbe vode se u Donbasu oko Izjuma i Slavjanska. Nadmetanje traje i za Zmijski otok u Crnom moru gdje su ukrajinske snage napale ruske pokušaje opskrbljivanja. Britanski obavještajci javljaju da bi kontrola nad otokom mogla osigurati prevlast nad sjeverozapadnim dijelom Crnog mora. Ukrajinski predsjednik Zelenski za to vrijeme poziva građane da budu strpljivi…

“Želim sve naše ljude upozoriti, posebno one u pozadin,i da ne šire pretjerane emocije. Ne bi trebali stvarati atmosferu moralnog pritiska gdje se pobjede očekuju svaki tjedan ili čak svaki dan . Oružane snage čine sve da oslobode našu zemlju i ljude. Sve naše gradove.”

Ukrajina je najavila obustavu dostave plina prema Europi jer kažu da okupatorske snage preusmjeravaju plin na pobunjena područja i najavljuju preeusmjeravanje na drugi tok, za što Gazprom poručuje da je fizički neizvedivo i da Ukrajina ostavlja jedanu točku za ulazak ruskog plina u Europu. Što se okupiranih dijelova tiče vojno-civilni čelnik kojega su u gradu Hersonu, na okupiranom dijelu juga Ukrajine postavile ruske snage najavljuje zahtjev za pridruživanje Rusiji. Putinov glasnogovornik poručuje da će odlučiti ljudi i da sve mora biti po zakonu. Zbivanja u Hersonu u skladu su sa obavještajnim predviđanjima o sceniranju referenduma. Šefica američke obavještajne zajednice Avril Haines nije optimistična u predviđanjima budućeg razvoja događaja.

“Procjenjujemo da se predsjednik Putin sprema za produženi sukob u Ukrajini tijekom kojeg i dalje očekuje ciljeve izvan Donbasa. Također procjenjuje da Rusija ima veću sposobnost i volju i izdržati izazove od protivnika i računa sa slabljenjem odlučnosti u SAD-u i EU s inflacijom, rastom cijena energenata i nedostatkom hrane. Štoviše dok Rusija i Ukrajina vjeruju u napredak na bojnom polju ne vjerujemo u mirovni sporazum, barem ne u kratkom roku.”

Za to vrijeme priča očajnih ukrajinskih branitelja u čeličani u Mariupolju se nastavlje. Uz poziv za evakuacijom objavljene su slike ranjenika u neljudskim uvjetima sloništa pod čeličanom, s supruge zapovjednika postrojbe osobno su od Pape tražile posredovanje u evakuaciji opkoljenih. Britanski šef vlade Boris Johnson sa švedskom je premijerkom Magdalenom Andersson potpisao sigurnosni sporazum…

“Ako bilo koja od zemalja pretrpi katastrofu ili napad UK i Švedska pomoći će si na razne načine . Potpora će doći na traženje pogođene zemlje i može uključivati vojne resurse. Dekleracija će služiti svrsi neovisno o skorom izboru Švedske o njezinoj sigurnosnoj politici. ”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u novoj poruci Zapadu, hvalio se kako Rusija ima dovoljno zainteresiranih kupaca za svoje energente i bez zapadnih zemalja.