NAMJEŠTANJE NATJEČAJA: Maras, Jelisavac i Gašparac priznali krivnju

Na Županijskom sudu u Zagrebu održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj je optužnica potvrđena za Zvonka Marasa iz tvrtke Solarna energija, Tomislava Jelisavca i Katarinu Gašparac iz velikogoričke tvrtke VG Vodoopskrba.

Nakon priznanja krivnje i nagodbe s tužiteljstvom proglašeni su krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti. Maras i Jelisavac osuđeni su na rad za opće dobro, a uz to Maras će morati platiti novčanu kaznu u iznosu od 26.700 eura, dok će Jelisavac platiti novčanu kaznu u iznosu od 13.400 eura. Katarina Gašparac uvjetno je osuđena na zatvor od godinu dana u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi kazneno djelo.

Ured europskog tužitelja izvijestio je da se troje osuđenih teretilo za manipulaciju postupcima javne nabave zbog osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost projekata bila je 22,6 milijuna eura pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske unije i Fonda za regionalni razvoj Europske unije.

Optužno vijeće o osnovanosti optužnice za ostale optuženike nastavit će odlučivati u studenome, gdje su pak glavni optuženici gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek. Grgića tužiteljstvo tereti da je dvaput od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Peteka Europsko tužiteljstvo tereti da je s Barišićem dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te na projektu obnove sustava javne rasvjete dodijelili njegovim tvrtkama.