NAKON VLADINIH MJERA: Hrvati u tjednu potrošili mnogo više – strah od nestanka nekih brendova

Mnogi poznati brendovi mogli bi nestati s polica u hrvatskim trgovinama. Rezultat je to ograničenih cijena Vlade.

Uoči vladinih mjera 360 artikala koje prati Vlada bilo je od 3,6 do 5,8 posto skuplje nego prije uvođenja eura. Sada preokret, jeftiniji su od 4,4 do 8,5 posto. Ukupno u prosjeku košarica je jeftinija oko 10 posto.

Dogodile su se dvije stvari, na dio namirnica utjecala je Vlada, a druga stvar dogodila bi se sama po sebi. Završila je turistička sezona i džepovi građana su ispražnjeni, pa su, kako doznajem od pojedinih trgovaca, akcije i prije sastanka s Vladom bile dogovorene kako bi kupce namamile u trgovine”, rečeno je u Dnevniku Nove TV.

“Sad imamo najave da nam energenti idu gore, gorivo koje nije subvencionirano, ako nam proizvođač digne cijenu, mi to moramo prevaliti na policu”, rekao je Mirko Budimir iz udruženja trgovina pri HUP-u.

I dok je prvi tjedan ograničenih cijena donio mir na relaciji Vlada-trgovci-potrošači uskoro bi zamrzavanje moglo dovesti do velikih promjena u trgovinama. Jednom kad se isprazne zalihe, smanjit će ili će u potpunosti prestati naručivati artikle skupljih top brendova. Dobar dio ograničenih proizvoda na policama uglavnom bi mogao biti slabije kvalitete ili robnih marki.

“Bez obzira A, B ili C proizvođača, proizvod se mora prodavati po cijeni koja je propisana, tu će, po meni, dosta stradati brendovi”, smatra Budimir.

Najprije bi se to moglo vidjeti na tjestenini i higijeni. Špageti od 1 euro i 9 centi top brenda prije su se prodavali i po dvostruko višoj cijeni, dok je zamrznuta cijena najpoznatijeg stranog brenda trojslojnog WC papira sada 2 eura i 99, a prije je bila i 125 posto viša. O pastama za zube i šamponima bolje da i ne govorimo.

A čini se da su od akcija i zamrzavanja profitirali i trgovci. Zbog dojma da je sad jeftinije, više se troši.

Prošli tjedan otkad su na snazi vladine mjere u usporedbi s tjednom ranije izdano je 2,7 milijuna računa više, a potrošeno je gotovo 60 milijuna kuna više.