NAKON UHIĆENJA U ORAŠJU: Sastanak premijera Plenkovića sa Stierom i Krstičevićem

andrej plenković

Nakon što je izaslanstvo HDZ-a položilo vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju, izjavu medijima oko jučerašnjih uhićenja u Orašju dali su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Piše: Željka Gulan

Podsjetimo desetorica bivših pripadnika HVO-a uhićena je pod sumnjom u počinjenje ratnih zločina nad osobama srpske nacionalnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ponovio je kako je izrazio zabrinutost zbog uhićenja te podsjetio da je od veleposlanika u BiH zatražio da se kontaktiraju nadležne institucije ne bi li se stupilo u kontakt s uhićenim hrvatskim državljanima, ujedno i državljanima BiH kako ih prvenstveno i tretiraju tamošnje institucije.

“Optužnice nisu podignute, nego su morali dati iskaze. Očekuje se sada da u roku od 24 h sud odluči o njihovom pritovoru”, rekao je Stier.

Dodao je da će hrvatska Vlada ustrajati u politici potpore europskog puta Bosne i Hercegovine – svjesni da izazova ima, ali da su odlučni implementirati politiku pune potpore kako bi se BiH pridružila Hrvatskoj i svim ostalim zemljama Europske unije u tom velikom projektu pomirbe, mira i sigurnosti.

Tako je naime odgovorio na pitanje zašto smatra da su se uhićenja dogodila u ovom trenutku. Na opasku novinara da se odaje dojam kako ovakvom izjavom ne vjeruje institucijama BiH, Stier je ponovio kako će Hrvatska pomoći BiH na njezinom europskom putu.

“Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi pa i u pogledu pravosuđa i u pogledu da se dosegnu europski i jednaki standardi, da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa. To su standardi koje je RH već postigla i mi želimo na jedan institucionalan način pa i kroz jedan poseban sporazum o europskoj suradnji, pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu. Izazova ima puno, izazova će biti i dalje ali mi nećemo promijeniti našu politiku, mi ostajemo odlučni u tome da podupremo europski put BiH da se pridruži Hrvatskoj i ostalim članicama Europske unije”.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovio je da je Hrvatska spremna pomoći BiH na njezinom europskom putu ali isto tako želi i zaštititi svoje nacionalne interese. Otkrio je da su o tome svemu jučer razgovarali s s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u poziciji Vlade. Na pitanje jesu li konkretno razgovaali o uhićenju, poručio je:

“Dva puta smo se jučer sastajali, ne oko toga, nego što napraviti u ovoj situaciji, kako zaštititi hrvatske interese”, rekao je Krstičević.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!