NAKON UHIĆENJA BIVŠEG ČLANA: HDZ baca izlizanu frazu – nećemo dozvoliti etiketiranje

Na dan kada je Vlada usvojila Zakon o zviždačima, pala je žrtva zviždača – uhićen je kutinski gradonačelnik uz još tri osobe zbog sumnje u trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika.

Izvor: Media servis

Oglasili su se USKOK i policija, ali i članovi HDZ-a, budući da je Zlatko Babić bio njihov član. No vladajuća stranka izlazi s izlizanom izjavom – nećemo dozvoliti etiketiranje.

U novoj akciji USKOK-a i policije uhićene su četiri osobe na području Kutine. Iz obje institucije su priopćili da tri uhićene osobe obnašaju dužnosti u jedinici lokalne samouprave‘‘, a riječ je o dijelu bivših HSLS-ovaca i bivšem HDZ-ovcu gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću.

Dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bez komentara, predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručuje da neće dozvoliti da im se olako lijepe etikete:

‘‘Jedna je od glavnih debata koje se vodi u društvu rade li institucije koje se bave progonom u interesu HDZ-a. To je sasvim sigurno da ne rade. Onaj tko krši zakon, mora biti spreman na to da će ga tijela goniti‘‘, rekao je Jandroković.

Šef HSLS-a Dario Hrebak kaže da je odmah nakon saznanja raspustio županijsku i gradsku organizaciju HSLS-a i izbacio jednog od osumnjičenih iz stranke. Kaže da ne može kontrolirati sve članove stranke:

“Ljudi koji su neozbiljni, neodgovorni i kriminalni, ti kada dođu na vlast iskoriste, a mi kao zemlja moramo postaviti standarde. Za hapšenja sam, neka se hapse i trebaju biti hapšeni ako su zgriješili.”

Podsjetimo da je istraga oko Babića krenula nakon istupa zviždačice Adrijane Cvrtile, koja je zbog toga dobila i otkaz na mjestu direktorice kutinskog gradskog poduzeća Eko Moslavina.

A baš na ovaj dan Vlada je usvojila Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

‘‘Dalje se propisuje zaštita zviždača koji prijavljuju nepravilnosti u primljeni nacionalnih propisa ukoliko se takvim krštenjem ugrožava javni interes. Zadržana je struktura kanala za prijavljivanje koja obuhvaća unutarnje prijavljivanje i vanjsko prijavljivanje te javno razotkrivanje. Prijavitelj nepravilnosti će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti. Uz to pravo na zaštitu ostvaruju i osobe koje nepravilnosti izravno primjenjuju institucijama, tijelima ili agencijama Europske unije‘‘, poručio je Malenica i naglasio da smo među prvim članicama EU-a koja je donijela pravni okvir za zaštitu zviždača.