NAKON TZV. AKCIJE “FLAJŠ”: USKOK podigao optužnice – Ana Karamarko priznala utaju poreza

Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, priznala je da je preko fiktivnih faktura utajila porez.

Uskok je podignuo optužnicu protiv 38 osoba okrivljenih za utaje poreza, predvođenih građevinskim poduzetnikom Tomislavom Pavkovićem, nakon što je prošlo dvije godine od otvaranja istrage u tzv. akciji “Flajš”.

“Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 36 okrivljenika i tri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u utaji poreza ili carine, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kaznenih djela pranja novca, pomaganja u pranju novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i pomaganja u utaji poreza ili carine”, stoji u Uskokovom priopćenju na njihovim službenim stranicama.

Na stranicama Uskoka dalje stoji kako u prijavama PDV-a su, neiskazivanjem poslovnih događaja ili iskazivanjem poslovnih događaja koji se u stvarnosti nisu dogodili, neosnovano umanjili porezne obveze po osnovi PDV-a te onemogućili njegovu naplatu u sveukupnom iznosu od 14.577.164,11 kuna na štetu državnog proračuna.

“Navedeni iznos su dijelom podigli i podijelili u zajedničku korist, dok su dio novca zadržali na računima povezanih prijevarnih društava te potom njime raspolagali radi prikrivanja stvarnog podrijetla sredstava”, piše Uskok.

Od travnja do lipnja 2018. godine u Zagrebu, prema zajedničkom dogovoru da će dio nepripadno ostvarene imovinske koristi plasirati u daljnje legalne financijske tijekove u Hrvatskoj kako bi prikazali navodno zakonito porijeklo tih sredstava, navedeno realizirali transferima na ime pozajmice trgovačkom društvu čiji je direktor I. okr. te daljnjim transferima tom društvu u sveukupnom iznosu od 3.044.000 kuna. Taj novac iskorišten je za plaćanje dijela kupoprodajne cijene poslovnih prostora u Zagrebu, stoji u priopćenju Uskoka.

Određeni dio okrivljenika je tijekom istrage priznao kazneno djelo koje im se stavljalo na teret, a jedan dio optužbi, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, priznao je i sam Pavković.

Među optuženicima koje se tereti da su ukupno ili utajili ili pomagali pri utajivanju 14,5 milijuna kuna poreza, nalazi se i supruga bivšega potpredsjednika vlade i bivšega šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, Ana Karamarko.  Na teret joj se stavlja samo jedna točka optužbe – da je iz svoje tvrtke “Drimia”, poznate iz afere “Konzultantica”, izvukla na temelju fiktivnih faktura oko 467.000 kuna, te time umanjila porez na dobit za svoju tvrtku za oko 146.000 kuna.

“Zvoni zvono. Na vratima našeg stana tri službene osobe. PNUSKOK. Traže moju suprugu. Bio je to početak još jednog, drugog po redu, teatra apsurda pod nazivom ‘Nađimo mu nešto!'”, objavio je na Facebooku Tomislav Karamarko nakon što je njegova supruga uhićena u svibnju 2020. godine u sklopu “Flajša”.

Međutim, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, usprkos suprugovim insinuacijama kako se radi o političkom progonu, Ana Karamarko je tijekom dvogodišnje istrage, promijenila svoj stav o optužbama te u veljači ove godine zatražila da iznese dopunu obrane na kojoj je priznala sve što joj je Uskok stavljao na teret. Naime, odmah nakon uhićenja, na prvome ispitivanju pred Uskokom, Ana Karamarko je poricala djelo, a nakon ispitivanja puštena je da se brani sa slobode.

Cijelo priopćenje USKOK-a pročitajte OVDJE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!