NAKON TUŽBE ZBOG “ŠVICARCA”: Koje su mogućnosti Hrvatske i kako zaštititi dužnike?

franak

Nova HDZ-ova vlada morat će se suočiti i s prvom tužbom protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švicarcima koju su kao oporba podržali u Saboru. Kakva je sad strategija te koje su moguće posljedice?

Uoči prve godišnjice početka konverzije, prva pljuska Hrvatskoj pred Međunarodnim sudom u Washingtonu. Arbitražu zbog zakona o ‘švicarcu‘ pokrenuo je vlasnik Zagrebačke banke, talijanski UniCredit, jedna od osam banaka koje su u Hrvatskoj plasirale kredite u švicarskom franku. Kredite, koji su prema presudi Vrhovnog suda imali nezakonite kamate, prenosi Media servis.

Nakon Visokog trgovačkog suda i Vrhovni je lani potvrdio dio presude suca Radovana Dobronića o nezakonitom poslovanju osam banaka zbog samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa. Međutim, po toj presudi banke nisu morale vratiti preplaćeno, već je ostavljeno dužnicima da novac traže privatnim tužbama.

Iz Vlade na odlasku jučer obećanje da će napraviti sve ne bi li našli rješenje s bankama te što manje opteretili proračun, ali i zaštitili dužnike. Tehnički inoministar Miro Kovač potvrdio je da su zbog tužbe u tijeku konzultacije DORH-a, ministarstva vanjskih poslova, financija i pravosuđa, a bivšu Milanovićevu Vladu optužio za izazivanje problema.

Bivši ministar financija Boris Lalovac, koji je spreman novoj vladi dati punu podršku u arbitraži i vjeruje pozitivan ishod, odgovara Kovaču: nismo mi zakuhali priču, već bankari još 2007. No HDZ-ova vlada ni tada nije reagirala.

“Svi koji danas pokušavaju likovati u ovoj situaciji, imali su dosta vremena da rješavaju, i još imaju vremena, i da tužbu kojom nas Talijani tuže, na temelju kojeg zakona zapravo ne postoji u EU, ostao je još samo u Italiji i Hrvatskoj jer vlada ministra Oreškovića i Kovača nije suspendirala taj zakon. Sada se pokušavaju vaditi da je netko drugi kriv za to. Mi smo dugo tražili rješenje. Mislim da ovo nikoga ne bi trebalo plašiti.”

SDP-ov Peđa Grbin otišao je korak dalje. Kovača je na Facebooku prozvao da je svojim izjavama izravno naštetio državi, jer bankama nudi priznanje da ih je Hrvatska oštetila. I njega i HDZ pozvao je da prouče presudu Suda EU u slučaju EK protiv Irske te pravo i praksu Uniju. I počnu primjenjivati pravilo da niti jedno pitanje regulirano Ugovorom o funkcioniranju Unije ne smije biti pravno rješavano izvan njenog pravnog poretka.

Hrvatska kao suverena država ima dvije opcije, kaže novoizabrani saborski zastupnik, bivši koordinator udruge Franak Goran Aleksić.

“Jedan put je žestoko odgovoriti i ukinuti bilateralne sporazume s Italijom i Austrijom i ukoliko se to napravi, arbitražni centar u Washingtonu više nema nikakvu nadležnost za sporazume u RH. Drugi put je jednostavno sjesti s bankama za stol i reći im: Gospodo, vi niste ugovorili u sto tisuća kredita fiksni dio kamatne stope, a za to je predviđena kazna po svakom takvom ugovoru najmanje 80 tisuća kuna. Vi ste zbog tih prekršaja dužni RH najmanje osam do devet milijardi kuna prekršajnih kazni. To se rješava sudski. Na DORH-u postoje prijave udruge Franak putem kojih bi DORH trebao reagirati i pokrenuti prekršajne sporove protiv banaka.”

Koji je onda idući korak, pitali smo tehničkog ministra financija Zdravka Marića.

“Kao što je bilo na početku samog mandata ove vlade koja je sada u tehničkom mandatu, sigurno da ćemo nastojati rješenje pronaći kroz dijalog, prije svega s bankama. U ovom trenutku je najvažnije pitanje i odgovor da mi probamo naći rješenje i način da do toga uopće ni ne dođe. Tko će biti nadležan, točno će se odrediti. Ja osobno pismo nisam dobio, ono je došlo u Ministarstvo vanjskih poslova. Ali ne znači to nužno pokretanje, to je jedna banka od njih ukupno osam.”