NAKON TRAGEDIJE MATURANTA: Oglasila se Hrvatske komore socijalnih pedagoga

Hrvatska komora socijalnih pedagoga oglasila se vezano tragičnu smrt 17-godišnjeg maturanta iz Umaga. Upozoravaju na učestalu pojavu slučajeva rizičnog ponašanja mladih zbog privlačenja pažnje vršnjačkih skupina i apelira na mlade i njihove roditelje da više pažnje posvete odabiru sadržaja koji se nude mladima.

Na žalost, ovaj je problem aktualiziran nakon tragične smrti maturanta u Pragu.

“Maturant je, kako prenose mediji, stradao prilikom pokušaja izvođenja parkoura. Populariziranu vještinu parkour opisuje se kroz učinkovitost, brzinu i sigurnost. Radi se o akrobatskim pokretima kakve vrlo često viđamo u videoigricama, glazbenim spotovima, filmovima u kojima osobe posebno osposobljene i specijalizirane za izvođenje osobito opasnih i teško izvedivih zadataka, preskaču naoko prosječnoj osobi fizički nesavladive prepreke.

Usto, u igricama, videospotovima i filmovima prečesto se susrećemo s prizorima smrti, prizorima mrtvih tijela čime se vrijednost i krhkost života zapravo umanjuju, osobito u videoigricama u kojima prikaz smrti nije konačan – junak igrice ima više života i stoga se stvara iluzija da smrt zapravo i nije konačna. Adolescentna dob je vrlo osjetljivo životno razdoblje prelaska iz djetinjstva u odraslu dob čija osnovna karakteristika nije samo spolno sazrijevanje. U toj je dobi važnije negoli u bilo kojem drugom razdoblju pripadati grupi vršnjaka.

Stoga se mladi ponekad odlučuju na različite oblike rizičnih ponašanja kako bi izborili željeni status. Upravo zato je važno od najranije dobi kod djece poticati razvijanje sustava vrijednosti, samopoštovanja i empatije kako bi u razdoblju adolescencije dijete bilo otporno u odnosu na različite izazove pred kojima se nađe. Na svom putu prema odrasloj dobi i osamostaljenju, prirodno je da se adolescenti počinju udaljavati od roditelja i drugih odraslih osoba kako bi zadovoljili visok intenzitet potrebe za neovisnošću i samostalnošću, a za to još nemaju životnog iskustva i mudrosti.

Stoga je izuzetno važno pravovremeno izgrađivati bliski odnos s djetetom da bi u vrijeme adolescencije taj odnos ostao važna poveznica i snaga koja će mladu osobu zaštiti od pogrešnih odluka. Odnosi povjerenja ključni su u razvoju mladih. Izražavamo sućut obitelji i prijateljima tragično preminulog mladića”, stoji u priopćenju Hrvatske komore socijalnih pedagoga.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!