NAKON SVJETSKOG PRVENSTVA: Kad utakmice završe, dolaze računi – Rusima se neće dopasti!

stadion, nogomet, nogometni stadion
Još i prije kraja Svjetskog prvenstva u Rusiji je tamošnji parlament počeo usvajati zakone koji se neće dopasti Rusima: povećan je PDV, obrušili su se i na mirovine… Jer treba platiti cijenu ovog spektakla.

Makar Svjetsko prvenstvo u Rusiji još čeka svoj vrhunac, mnoge momčadi i njihovi navijači su već odavno otišli, a na mjestima mnogih susreta se polako vraća svakodnevnica. Građani se mogu tješiti da su ostali stadioni, uređena je i neka infrastruktura, ali i cijena koju sad treba platiti.

Velebne međunarodne sportske manifestacije se sve više pokazuju kao veoma skupa igračka kod koje zaradu odnese obično netko drugi. Troškovi Olimpijskih igara 2004. u Ateni su tako dovele i do pada čitavog brutonacionalnog dohotka i bili su praktično posljednji čavao u lijes gospodarstva Grčke koja je nakon toga otišla u krizu iz koje se još uvijek pokušava izvući.

Utoliko i čelništvo Rusije tvrdi kako je ovo Svjetsko prvenstvo koštalo oko 9 milijardi i 200 milijuna eura, ali rijetki preostali neovisni promatrači u toj zemlji tvrde kako je realan iznos još mnogo veći. Neposredan učinak ove sportske manifestacije se čini pozitivan: došlo je mnoštvo turista i prije svega se popravio dojam o Rusiji koja je još uvijek pod sankcijama zbog okupacije Krima i podrške separatistima u Ukrajini. Ali gospodarski, rusko Ministarstvo gospodarskog razvoja je korigiralo prognozu rasta tamošnjeg gospodarstva sa očekivanih 2,2% na vjerojatnih 1,9% BDP-a, sljedeće godine bi rast još mogao biti tek 1,4%, piše Deutsche Welle.

Raditi i osam godina duže

To samo ministarstvo procjenjuje da će pad gospodarskog rasta biti posljedica mjere koja se pokazala nužnom napuniti državnu blagajnu: od početka sljedeće godine je Duma već u prvom čitanju prihvatila povećanje stope poreza na dodanu vrijednost sa 18 na 20%. Štoviše, to ministarstvo izražava bojazan kako će i povećanje PDV-a još više potaknuti inflaciju i to makar prihodi i plaće građana realno padaju već unazad četiri godine.

Službena Rusija i dalje tvrdi kako će joj (usprkos SP-u) i sljedeće ostati suficit  od oko 620 milijardi rubalja – oko 8,4 milijardi eura po trenutnom tečaju, ali je isto tako jasno da će trebati štedjeti. Tako je, naravno čekajući i da prođu predsjednički izbori i da građani budu zaokupljeni nogometom, ruska vlada najavila opsežnu mirovinsku reformu.

Umirovljenicima u Rusiji već i sad nije lako: prosječna mirovina iznosi oko 200 eura mjesečno, ali je najavljeno i da će one biti još manje i da će se morati raditi mnogo duže nego dosad. Tako će se podići dobna granica za odlazak u mirovinu sa 60 na 65 godina za muškarce i sa 55 na navršenih 63 godina za zaposlene žene. Reforma se neće provesti odmah, nego postepeno: od slijedeće pa do godine 2028. za muškarce i do 2034. za žene.

Što će reći Putin?

Zagovornik ove mjere i član Revizorske komore Rusije, Aleksej Kudin tvrdi kako će ovo produženje radnog doba dovesti u državnu blagajnu sve do 2024. svake godine dodatnih 100 milijardi rubalja (1,35 milijardi €), a ruski ministar rada Maksim Topilin obećava kako će barem dio tih dodatnih prihoda onda ipak otići u povećanje mirovina.

Konačna odluka treba biti još donesena, a mnogi u Rusiji se nadaju da će Putin barem nešto razvodniti ovaj udarac po umirovljenicima već i da bi spasio svoju popularnost. Ruski nogometaši su na SP dogurali do kuda su mogli, ali sad se vraća svakodnevnica. A ona je već postala skuplja kad građani zatrebaju neki službeni dokument: takse za putovnice ili za vozačku dozvolu su povećane gotovo za četvrtinu.